Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under takåsarna i Gävle

/
  • De föll för rymden och lägenhetens personlighet. Ingenting är standard, till och med taken är oregelbundna. Nu stortrivs Tilde, Lena och Johan med rejäla ytor mitt inne i stan. Foto: AnnaKarin Björnström

De är en barnfamilj och bor mitt i stan, med en hisnande utsikt ända till Limön. Utanför är det liv och rörelse, bland lampor och hustak känns det nästan inte som man är i Sverige.

Annons
Huset är pampigt, med serveringsklockan kvar och ett imponerande representationsrum. Mitt i det vida rummet finns en öppen spis som glöder och sprakar, från hällen hänger så klart en julstrumpa. Det doftar hemtrevligt av glögg och kryddor och lilla Tilde slänger sig bland kuddarna i soffan. Hon har 200 kvadratmeter att leka på.
- Jag stortrivs i stan och vill helst aldrig flytta härifrån, säger Johan. Jag har växt upp i ett hus och vet hur mycket jobb det blir. Nu är det bara att ringa om något går sönder. Jag tycker inte att man måste flytta från stan bara därför att man får barn.
Lena håller med. Möjligen skulle hon kunna bo närmare marken någon gång, men Tilde har flera kompisar, både Elsa och Lisa bor också i stan.

De uppskattar gångavstånd till allt det vardagliga och att aldrig behöva oroa sig för att skotta snö eller skrapa bilrutor på morgnarna. En bekvämlighet som kan vara bra mot stress. Tildes rörelseytor är inte speciellt små, lägenheten är fördelad på bara fyra rum. Dessutom har den en balkong i vinkel på ytterligare 30 kvadrat. På sommaren möblerar de balkongen med två sittgrupper och prunkande grönska.
- Det är något särskilt med ljuset här uppe, säger Lena. Lägenheten ligger så högt med många fönster i tre väderstreck, det brukar bli ett väldigt vackert ljus här inne.
Det är inte bara ljuset som är vackert. Lägenheten känns väldigt varm och inbjudande trots att den är så stor.
- Första året hade vi nyårsfest. Vi dukade långbord och bjöd till knytkalas. Det kom 35 personer och det funkade jättebra. Inga problem att få plats, säger de och skrattar.
Deras kreativa intressen går väl fram i hemmet, där finns flera spännande möten. En antik takkrona vakar över moderna stolar med stålrör kring det tunga matbordet från Indien. Från en etnisk mexikansk stol kan man njuta av nyskapad svensk väggkonst. Carl Fredrik Reuterswärds berömda pistol med en knut på pipan pryder en av väggarna. Johan jobbar som hårfrisör, men han har också tecknat en del med kol och blyerts när han var yngre och även ritat möbler själv. Både konst och musik har stor betydelse i hans liv.
- Men jag hinner inte med så mycket eget nu för tiden, säger han och ser absolut inte ledsen ut för det.
- Jag vill hinna umgås med Tilde nu när hon är liten. Två dagar i veckan slutar jag tidigare men på slutet har det varit stressigt på jobbet. Alla vill bli fina i håret före jul.

Julstämning har de haft hemma sedan andra advent. Då kom granen in och det tyckte Tilde var bra. Hon vill gärna dra ut på julmyset lite extra.
Torkade apelsinklyftor och kanelstänger i buntar svallrar om en hel del pyssel hemma med mamma. Alla tre i familjen tycker mycket om julen. Att träffa släkten är också viktigt, Johan skulle absolut inte kunna tänka sig att resa utomlands över jul.
- Gärna på juldagen, men aldrig på julafton, säger han. Jag vet inte varför, det bara känns så.
-Om släkten följde med, skulle jag kunna åka bort, säger Lena.
Deras julpynt är stilrent och vackert. Tända värmeljus överallt och röda bärkvistar och amaryllisar i en vas. Det passar väl ihop med inredningen. Väggarna är ljusa och möbler och tyger går i naturfärger och brända toner som rost, brunt och beige. Detaljerna har gärna en etnisk stil, som afrikanska masker och Johans kära buddhafigurer. Sofforna har varit med länge, dem köpte han för 13 år sedan på Möbelproduktion. Då var de ljusa, men nu har de fått nytt tyg, ett mera barnvänligt gråbrunt. Soffbordet mellan eldstaden och sofforna är otroligt vackert. Det binder ihop hela gruppen i det enorma rummet, som en ö eller en flotte i havet. Bordet är gediget och väldigt lågt, benen bullar ut och ger intrycket av ännu mer stadga. Det var en lång procedur innan de fick det hem till sig.
- Bordet är egentligen en sängbotten från Thailand, berättar Johan. Vi såg ett i en tidning och köpte det på plats genom syrran som ändå skulle resa dit. Möbeln skickades hem i en container med båt till Rotterdam och vidare med lastbil därifrån. Jag tror det gick på 2 500 med frakt och allt.
Johan och Lena inreder med hjärtat. De låter känslorna bestämma och struntar i om sakerna "passar ihop" eller vem som designat eller målat. De tar vad de tycker om och sätter ihop på sitt sätt. Det folk kan undra ibland är om de inte tycker att de bor för stort.
-Kan man bo för stort? svarar Lena då.
De flyttade in för sex år sedan och kom från en tvåa så skillnaden blev i alla fall stor. De upptäckte snart att vissa möbler gör sig mycket bättre med luft omkring. Som det rejäla hälsingeskåpet som Johans gudfar har gjort.
Förutom rymden föll de för lägenhetens personlighet, att inget är standard. Till och med innertaken är oregelbundna. Takkronan över matsalsmöblerna hänger i en ljusblå kupa inbyggd i taket och över soffgruppen finns en upphöjd och inbyggd spegelvägg också i taket.

Ett interntelefonsystem för att kalla på betjänten finns bevarat. När man ligger raklång i det inkaklade originalbadkaret kan man enkelt ringa efter service från köket. I den lilla gästtoaletten är ena väggen tapetserad med Aktiebrev. Fondväggen som är original tänker de spara, ett minne från grosshandlaren Sten Nordström som hade sina intressen i huset för länge, länge sedan.
Nyrustade sovrummet går mycket i vitt, med fina detaljer som sängbord från Medina och taklampa från Design Forum. Tildes rum är också ljust fast i lekfulla villerkulla-färger som gult, rött och rosa.
- Jag önskar mig rosa väggar, säger hon glatt medan hon hämtar några barbiegrejor som hon vill visa. Mamma och pappa ser inte riktigt lika glada ut.
- Vi får väl se hur det blir med det, säger de diskret.
-Man kan ju ha rosa möbler också, och snart blir du skoltjej och får kanske nya favoritfärger.
Tilde bekymrar sig inte. Tankarna om färg har gått vidare till ett pussel.
Hur orkar man städa så här stora ytor? Johan och Lena försäkrar att det är mycket lättare att städa när möblerna står fritt i rummet och man inte behöver flytta på något.
Men det finns i alla fall ett dilemma.
-Vi gillar kelim och det är svårt att hitta snygga mattor till så här stora golv, säger Lena.
- De ser ut som näsdukar när vi lägger ut dem, fortsätter Johan.
Det är sådant man får ta.

Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons