Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen ut ur skuggorna

"Jag har så svårt för kvinnor som är duktiga i hemmet," sa min fröken mitt under en lektion. "Kanske det beror på att det är min egen skugga som jag projicerar på andra."

Annons
Det betyder att den man blir som mest irriterad på, visar bara ens egen frustration. Alltså, när jag retar mig på någon annan, avslöjar jag egentligen mig själv.
Och ännu bättre. När andra kvinnor retar sig på mig, är det egentligen deras egna bortträngda sidor som de ser hos mig.
Man kanske skulle ta och provocera lite extra...
Att strunta i att städa eller att glömma handla mat kan faktiskt vara skönt. Världen närmast omkring dig märker att det finns en skillnad. Inget blir av sig själv, någon måste fixa.
Jag har börjat på en kurs på högskolan och tänk vad mycket nytta man kan ha av jungiansk psykologi.
Carl Gustaf Jung var en av Sigmund Freuds kollegor och en av dem som vidareutvecklade psykoanalysen. Jung kom på många saker. Till exempel att vi människor bär på dolda skuggor. Skuggan innehåller allt det jobbiga eller obehagliga som vi har förträngt men som vi ändå inte kommer undan. Det finns där, i vårt omedvetna, och påverkar oss i våra livsval. Ju mer vi bär på, desto mer störda och splittrade blir vi som människor. Enligt Jung är den enda vägen till ett helare liv, att försöka hitta sina omedvetna skuggor och ta fram dem i ljuset.
En väg borde vara att fundera över sina aggressiva reaktioner.
Varför retar jag mig på att så många åker på utflykt till Köpis när det är helg? Och varför känner jag mig avig till alla dessa dokusåpor på teve?
Enligt Jung kan man medvetandegöra sina skuggor genom att lyssna till sina drömmar.
Jag har försökt med det och i mina drömmar får jag ofta vara med om spännande äventyr. Jag rider med indianer och seglar med pirater, hur ska jag tolka det? Jag kanske längtar efter äventyr.
Men är det shopping på ett köpcentrum och dokusåpor på teve som står för de äventyr som finns att välja på?
I så fall tror jag att jag behåller mina skuggor.
Och fortsätter att drömma.

helen granditsky
Redaktör för bygga&bo
026 15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons