Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Venla lever som hon lär – i sköna Mackmyra

/

Venla var lycklig när hon flyttade in. Hon hade uppnått två stora mål i sitt liv. Jobbet som hemkunskapslärare och ett hem att må bra i.

Annons

Hon utstrålar både styrka och lust, precis som huset där hon bor. En charmig etagelägenhet i Öbygården i kanten av idylliska Mackmyra. Med utsikt över porlande vatten och kalldrag inne på vintern.

– Jaa så är det, erkänner Venla och skrattar. Men det är det värt. Den känsla och charm som finns i ett gammalt hus går inte att få i ett nytt. Jag brukar elda i kakelugnen och då blir det varmt och mysigt.

De flesta möblerna är också gamla och som skapta för sitt hus. Det slitna träskåpet med mycket patina bär en tung skiva av marmor och pinnstolen intill har samma mörkröda ton som tavelramen på väggen.

– Jag återanvänder efter mamma, säger hon och låter självklar.

– Både från stugan och förra lägenheten. Mamma bodde i en tjusig sekelskiftesvåning på Staketgatan förut men nu har hon flyttat till ett nybygge och vill bara ha modernt.

Hos Venla är det äkta gammeldags, stora skåp, porslinskannor från Rörstrand, plåtburkar med lock och tvåarmade tennljusstakar. Men ganska glest på hyllorna.

– Jag har rensat bort och har bara saker som jag verkligen tycker om framme. Vissa måste-grejer, som en del presenter, stjäl energi och jag har slutat med sånt. Jag försöker också att leva som jag lär. Vi pratar mycket om överkonsumtion i skolan och det skulle kännas konstigt om jag inte brydde mig om det själv.

Venla Börjel är hemkunskapslärare på Sofiedalsskolan i Valbo. Då ingår konsumentkunskap och det blir ofta kreativa samtal om att ta till vara, göra om gamla möbler och använda den mat man har hemma. En potatis som blivit en aning mjuk funkar ypperligt i potatismos.

– Det är absolut inget fel på den! fortsätter hon. Vi svenskar slänger mat för 3 500 kronor per person och år och sen säger vi att vi inte har råd att köpa ekologiskt eller fair trade. Visst är det hemskt?

Hon har bott i samma område tidigare, men i ett nyare parhus. Det var då hon upptäckte att hon mådde så bra av den lantliga bruksmiljön. En period efter skilsmässan bodde hon i en hyreslägenhet i centrala Valbo, men spanade hela tiden efter något annat. Plötslig en dag såg hon annonsen. En lägenhet var till salu, precis i det hus som hon hade gått och sneglat på.

– Mamma följde med mig på visningen och jag blev blixtförälskad. Här vill jag bo! ropade jag högt.

Hon vann budgivningen och var lycklig när hon flyttade in. Kände att hon hade uppnått två stora mål i sitt liv. Det första var jobbet som lärare och det andra var att ett hem att må bra i. Hon hade fått sitt drömhem.

Det var när pojkarna var små som hon insåg hon att hon kanske borde byta yrke. Hon hade gått på restaurangskolan och jobbade mycket obekväma arbetstider. Helst ville hon bygga vidare på sitt stora intresse för mat och hittade utbildningen i Uppsala. Som hemkunskapslärare skulle hon få jobba med både näringslära, konsumentfrågor, miljö och hälsa, men också jämställdhet och kultur.

– Det är jättekul för alla kan relatera till ämnet i sin vardag. När jag började var det nästan ingen som åt fullkorn till frukost och i dag är det självklart för de flesta. Det finns ett helt nytt intresse av att laga mat från grunden utan en massa tillsatser.

Efter studierna fick hon två jobberbjudanden och valde den kommunala skolan. Den stämmer bäst med hennes värderingar om en likvärdig skola för alla. Men hon tycker att hemkunskap har för liten del av det totala schemat. Ett tvärveteskapligt ämne som ger eleverna livskunskap.

– Bara att översätta ett recept till handling är en jättetransaktion för ett barn, säger hon. Alla mår bra av att skapa i köket och killarna vill gärna briljera. Men de måste lära sig de andra bitarna också, annars kan det bli skilsmässa, säger hon på sitt raka vis.

Hon är bekymrad över att kvinnor så lätt blir dubbelarbetande. Men tycker att även kvinnor måste träna på att släppa kontrollen och låta männen göra på sitt vis. Själv vägrar hon att städa åt sönerna. Vill de ha obäddat med tomma chipspåsar på golvet ska väl inte hon lägga sig i det.

Det bästa med att bo i ett gammalt hus är känslan och atmosfären. Kakelugnar, spegeldörrar, djupa fönster och breda golvlister blir som smycken i rummen. Hon är förälskad i sitt runda soffbord som är ett avsågat matbord från mammas stuga. Där umgås hon med sina väninnor, bjuder på mustiga grytor, dricker vin och pratar hur länge som helst. Diskussioner som ofta drar åt samma håll.

– Vi pratar om relationer så klart! Säger hon utan att tveka. Det är väl livet det?

I ett vindskyddat hörn i trädgården har hon ställt en solstol och i den brukar hon lägga sig i på somrarna. När de blir för varmt följer hon bara stigen som leder till en badstrand. Lite småsugen har hon varit på att ta fram trägolven i hallen och köket, men hon är inte en sån som håller på och rustar.

– Det är det som är så bra här, säger Venla. Att jag kan bo precis som det är om jag vill!

Mer läsning

Annons