Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst kan rokokosoffan klä i 50-tals klassiker

/
  • Kajsa Winder tycker inte att man ska låsa fast sig. Stilkrockar, som en rokokosoffa klädd i 50-talstyg, kan vara ett sätt att skapa sin egen stil. Förlagan till textilien

Det är grådaskigt på stan och det mesta är sig likt.
Så plötsligt stannar benen upp och hjärtat slår ett extra slag. Kroppen reagerar fysiskt på de bekanta formerna i skyltfönstret, släpper in dem under skinnet och låter hjärnan komma ikapp.

Annons
- Vilka fina tyger och vad glad jag blir, brukar folk säga som kikar in.
Elof och Kajsa Winder är båda tapetserare. De arbetar med tyger hela dagarna och kände båda att "Signerad Textil" var ett lockande projekt för dem. Nu är de med och satsar på en nytryckning av NK:s kända textila kollektion från 50-talet.

På Hyttgatan i Sandviken har de öppnat en egen utställning.
Kajsa har alltid gillat inredning och brukar fynda gamla stolar och soffor på Ånyomagasinet och andra loppisar. Med ett nytt tyg blir det gamla en unik möbel som ingen annan har. Kajsa gillar 50-tal och kände starkt för textil-kollektionen från NK. Hennes favoriter är "Raxt" av Olle Bonnier och "Delfinsk rörelse" av Karl Axel Pehrson, av dem syr hon även de nya panelgardinerna. Kuddar, lampor, brickor och skärbrädor finns framtagna med samma mönster.
Tygerna är konstverk i sig själva. De är styckefärgade för hand och mönstret görs med schabloner.
-Jag är riktigt kär i Stig Lindbergs "Torn & Paradisträd" i sammet, säger Kajsa lyriskt och pekar på en bild med ett välkänt uttryck.
Stig Lindberg är även känd från Lennart Hellsings barnböcker och Gustavsbergs porslin. Hans mönster till Signerad Textil var tänkt att passa över en igenstängd dörr. Det visade sig först ha blivit för stort att trycka upp, men kommer senare och då i en numrerad upplaga.

Elof är lika förtjust han. En Duxfåtölj klädd i Theodor Svedbergs "Atomics" blev såld direkt. Nästan så att det kändes lite snopet.
-Men mest roligt, lägger Elof snabbt till.
-Färgen på mahognyn i armstöden stämde så bra till färgsättningen i tyget. Det är också roligt att han som designade "Atomics", var nobelpristagare och vetenskapsman som växte upp i Valbo!

Theodors son var chef på NK inredningar och insåg pr-värdet med att ha en nobelpristagare bland formgivarna. Men där fanns många fler kända namn. Astrid Sampe blev en legendarisk ledare. Hon basade över NK Textilkammare mellan 1931 och 1971 och var den som drev projektet Signerad Textil. Hon knöt till sig tolv av samtidens mest kända namn inom konst, reklam, grafik och arkitektur. Resultatet blev en revolution och kollektionen finns att beskåda på flera av världens mest ansedda konstmuseer.
Målet då var att skapa något helt nytt, något som skulle nå ut till alla. Astrid Sampe hävdade att det var bra för folk att ha vackra ting omkring sig. 1954 presenterades tygerna under samlingsnamnet Signerad Textil.

Inför 50-årsjubileet fanns bara ett, "Delfinsk rörelse", av 21 mönster fortfarande i produktion. Ljungbergs Textiltryck som tryckte kollektionen från början, kände lusten att återskapa fler av mönstren. De sökte efter samarbetspartners och Tapetserarmästarna tackade ja. Både Winders tapetserarverkstad i Sandviken och Jansson & Björklund i Gävle har Signerad Textil i sortimentet.
-Man kan inte tro att det är så gamla tyger, säger Elof. Många av dem har vågade, moderna färgkombinationer. Som "Atomics" med cerice och orange mot det grå.
- Och Viola Gråsten som blandade rött med rosa, lila och orange på "Festivo" fortsätter Kajsa lika imponerad.
- Hon var långt före sin tid när hon satte de färgerna tillsammans.
Elof och Kajsa driver familjeföretaget Winders Tapetserarverkstad i Sandviken. Elof är uppväxt i Ljusdal och bodde granne med en tapetserare när han var liten. Han tyckte om att spika och kikade in till grannen så fort han fick chansen. Efter utbildning och ett gesällbrev hamnade han så småningom i Sandviken. Efter drygt fyra år hos Gustav Norberg, startade han eget i en källarlokal på Bollvägen 1970.
Dottern Kajsa gillade både teknik, möbler och att sy kläder men hon skulle absolut inte bli tapetserare som pappa. Men efter att hon hoppat av högskolestudierna i matte, började hon ändå att "hjälpa till lite" hos pappa. Hon kom på andra tankar och sökte till utbildningen i Ljusdal.
-Den var jättebra med praktik varvat med studier, säger Kajsa. Det är sorgligt att skolan läggs ner vid årsskiftet.
Kajsa har både sytt båtkapell och klätt skinnmöbler hos Bertil Lindén i Stockholm och lyxiga fåtöljer hos Bernt Stenberg på Lidingö.

Hemma i verkstan står en galonklädd pall från Ånyomagasinet och väntar på att få nytt tyg, och i skyltfönstret i stan kan man se flera exempel på hur det kan bli. Längre in i lokalen finns fåtöljer och soffor i långa rader som bara väntar på deras tur att få vara med om en "extreme makeover".
En tjusig rokokosoffa från 1800-talet med glänsande guldfärgat tyg har kanske inte sett sina bästa dar ännu. Kajsa funderar på att klä om den med ett grafiskt tyg från "fel" tidsperiod för att få ett nytt, spännande möte. "Raxt" eller "Delfinsk rörelse" i svart-vitt känns lockande. Hon såg en liknande stil-krock i en interiörtidning och föll för utmaningen.

-Man behöver aldrig slänga gamla möbler, säger Kajsa. Man kan alltid renovera eller göra om dem till helt nya, personliga prylar. Förr i tiden tillverkades möbler för att hålla länge, det görs inte i dag. Och hur många färger kan du välja på till en ny soffa? Hos en tapetserare finns det flera hundra tyger att välja på.

Helen Granditsky

Mer läsning

Annons