Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wabi Sabi öppnar för personligheten

/

Det har blivit omodernt med massproducerat och slit och släng. Det senaste heter ”Wabi Sabi” och plastbantning. Vad det handlar om är att leva mera medvetet.

Annons

– Jag har alltid varit intresserad av de österländska tankarna, säger Ann-Sofie Lundblad som brinner för den japanska läran Wabi Sabi.

– Redan när jag var tolv började jag att träna karate och blev fast direkt. Som vuxen fann jag Feng Shui och nu har jag precis börjat utforska Wabi Sabi. En zenbuddistisk filosofi som handlar om att leva enkelt och inte tappa bort det som är viktigt i livet. Jag hoppas att fler människor kommer att ändra livsstil snart, ingen vill ju att jorden ska kollapsa.

Redan ett par månader innan jul sålde Ann-Sofie sin inredningsbutik Engelbrekt. Det blev för svårt att kombinera den med en strävan efter hållbar utveckling och hon bestämde sig för att hon måste välja.

– Jag trodde att butiken skulle vara ett bra komplement till mitt arbete med Feng Shui, säger hon. Men upptäckte att det många gånger blev dubbla budskap.

Hon träffar hela tiden människor som längtar efter att dra ner på tempot.

– Jakten på prylar gör att vi glömmer bort vad som är viktigt i livet och det kan Wabi Sabi hjälpa oss att hitta. Vi måste börja värna om det vi har och är unikt i stället för att byta ut allting till nytt och massproducerat. Vi borde titta mindre efter designprylar och våga vara mer personliga, det ska synas vilka vi är.

Det japanska uttrycket Wabi Sabi står för det enkla och det vackra. Ordagrant betyder Wabi fattigdom, med innebörden att vi ska vara oberoende av materiella ting. Ju mer saker vi har, desto mer energi tar sakerna av oss. Vi mår bättre av färre saker som vi vårdar och bryr oss om, slit- och släng är inte hälsosamt varken för naturen eller för människan.

Sabi står för tidens blomning och att vi ska acceptera alla livsfaserna och se det vackra i åldrandet.

Wabi Sabi handlar mycket om hur vi lever och hur vi bor. Nostalgiska prylar med personliga minnen är bra, att skapa rymd och gärna ta in naturmaterial som vackra stenar eller grenar utifrån.

Det handlar även om att söka stillhet och lugn. Man bör skapa egna platser för avkoppling och reflektion, gärna en favoritfåtölj och gärna så naturligt ljus som möjligt. Tyger och mattor gör det ombonat och rofyllt och det gör absolut inget om möblerna är slitna. Gärna blandade modeller på till exempel stolarna runt ett bord.

Enligt Wabi Sabi mår man bra av att göra saker långsamt och i Japan finns det många ceremonier kring vardagliga sysslor. Maten lagas noggrant av utvalda råvaror och äts utan stress. Vid en teceremoni visar man uppskattning av sin gäst och tacksamhet för den dryck man serverar. Under heta källbad ingår noggrann tvagning innan man sänker kroppen i det varma vattnet med hälsosamma mineraler. De japanska trädgårdarna formklipps och krattas långsamt för hand. Zenbuddisterna krattade sina grusgångar i vackra mönster och mediterade samtidigt.

– Alla mår bra av att göra även de enklaste saker med känsla och respekt, förklarar Ann-Sofie. Vi borde kanske sopa mer i stället för att dammsuga och låta barnen vara med och laga middag. Om de får hjälpa till tycker de att maten blir mycket godare och sitter kvar längre vid bordet. Man ska helst inte ha några klockor i köket heller för där ska tiden stå stilla.

Det viktigaste i hennes eget liv är familjen. Hon bor i ett äldre hus i Strömsbro som är tillbyggt med en nyare del. Ytterpanelen har hamnat på insidan och där bjuds hela trädgården in genom stora panoramafönster. Där tänder de ofta en brasa och samlas för att umgås hela familjen.

Ann-Sofie är bara i början av att leva Wabi Sabi. Men hon har jobbat som Feng Shui-konsult i flera år, en lära som ligger nära Wabi Sabi. I hennes hem har alla saker en betydelse. Varje morgon när hon vaknar och drar upp rullgardinen blir hon glad av att se sin skrattande Budda och stenen som det står ”smile” på. I arbetsrummet har hon en hylla med betydelsefulla saker och i vardagsrummet ligger tre bollar med bokstäver på. Varje gång hon ser dem tänker hon på orden som hon har bestämt sig för att bokstäverna betyder, nämligen familjen, vänskap och tacksamhet.

En viktig del i Wabi Sabi är att visa respekt för naturen. Hon visar en artikel om ”plastbantning”, att minimera sitt användande av plast. Produktionen av plast förorenar jorden bland annat genom utsläpp av koldioxid. En reporter testade att undvika plast i en vecka och upptäckte hur svårt det är. Hon fick argumentera länge innan hon lyckades få köpa köttfärsen i en papperspåse.

– Om alla levde som vi i västvärlden skulle resurserna inte räcka, påminner Ann-Sofie. Kan vi bara acceptera att allt inte behöver vara perfekt kan vi börja slappna av och leva mer i nuet. Det gäller att skapa sig en inre trygghet.

Hon berättar en historia om vad som är viktigt i livet.

En man satt och fiskade vid kajen när en annan man kom förbi. ”Du skulle ha en båt så att du kunde komma längre ut och få mera fisk,” sa den andre.

”Varför skulle jag det?” frågade mannen.

”Jo då skulle du kunna sälja fisken, tjäna mer pengar och anställa folk som fiskade åt dig.”

Varför det?” frågade mannen igen.

”Jo, då skulle du kunna bli så rik att du inte behövde jobba alls och då kunde du göra precis vad du ville.”

”Men det är ju det jag gör,” sa den fiskande mannen...

Mer läsning

Annons