Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygga upp ett högt berg...

Annons

Läkarna i Gävleborgs läns landsting har samlat på sig 173 000 komptimmar. Det motsvarar svindlande 82 år i outtaget komp, timmar och år som ligger som en skuld värd 85 miljoner kronor i landstingets räkenskaper. Det innebär också att landstinget intar en föga hedrande andraplats bland landets kompberg...
Det är naturligtvis inte acceptabelt och man frågar sig hur det kan bli så. Svaret tycks vara att bemanningen på klinikerna är så dålig att läkarna inte har tid att ta ut innestående ledigheter. I stället jobbar de vidare och patienterna får möta en trött läkare som egentligen borde vila för att kunna sköta sitt jobb på ett säkert sätt. För det handlar till syvende och sist om patienternas säkerhet.
Läkarnas recept för att bota sjukan är inte helt oväntat att fler läkare anställs. Med landstingets ekonomi är det inte en framkomlig väg. Arbetsgivaren, landstinget, säger alltså på goda grunder nej och föreslår i stället ett system där kompet automatiskt börjar betalas ut i pengar när ett visst antal komptimmar uppnåtts.
Detta kallar läkarna "tvångsutbetalningar" och vägrar att spela med.
Men det systemet har införts i hälften av landets landsting och uppges fungera bra. Det är också ett regelverk som används inom stora delar av näringslivet. På många företag gör man en årlig revision av kompberget. De timmar som inte tagits ut före ett visst datum betalas automatiskt ut i pengar på nästa avlöningsdag.
Ett företagsekonomiskt sunt sätt att hantera övertidsuttaget som inte skulle vara mindre sunt på Landstinget Gävleborg. Men läkarna säger alltså nej. Läkarna har också ett synnerligen generöst system för kompledigheten. En läkare som åker till jobbet en ledig lördag och jobbar åtta timmar får inte mindre än 20 timmar i kompensationsledighet.
Det säger sig självt att landstinget inte kan fortsätta på det sättet. Landstinget vill betala ut i pengar, facket vägrar att ta emot. Det finns en fastlagd förhandlingsordning i sådana fall. Förhandlingar på lokal nivå som strandar tas till centrala förhandlingar. Kan inte parterna komma överens där bestämmer arbetsgivaren.
Med den usla ekonomi och de strukturella problem som landstinget och hela sjukvårdsapparaten plågas av har man helt enkelt inte råd att låta läkare bygga kompberg helt utom all kontroll. Här måste, för sjukvårdens bästa, verksamheten regleras så att övertiden får normala proportioner genom att de betalas ut i pengar om timmarna blir för många...
Läkarna må protestera men det är dags att arbetsgivaren sätter en gräns för hur stora kompbergen får bli. Sluta dalta med läkarna!