Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggboom i Sandviken

SANDVIKEN
Marie och Janne Arléus bygger ett eget hus i Sätra.
Och de är inte ensamma. Sandviken upplever just nu sin största byggboom sedan slutet av 80-talet.

-Redan med tre månader kvar i år har det ökat med 15-18 procent jämfört med förra året. Och nästa år tror jag att det blir ännu bättre, säger Derek Lewis, Sandvikens stadsarkitekt nöjt.

Mycket för pengarna
Sandviken håller på att bli riktigt populärt för folk från till exempel Uppsala och Stockholm.
-Här får man väldigt mycket för pengarna. Dessutom är det just nu enkelt att låna och ganska låg ränta, säger Derek Lewis.
Han är förtjust över att bygglovsansökningar och förslag om planändringar behandlas för fullt på Bygg- och miljökontoret. Det betyder mycket för Sandviken att folk bygger egna hus.
Marie Arléus sitter och dricker kaffe på farstubron när Gefle Dagblad hälsar på. Hon och hennes man fick bygglov i början av sommaren, och de räknar med att flytta in i sitt nya hus före jul.
Båda två har jobb i Sandviken, och att bygga eget hus innebär att man slår ner bopålarna ordentligt.
-Nu blir vi kvar här, det kan man nog säga, skrattar Marie Arléus.
Hon förklarar att det var ränteläget som gjorde att de vågade satsa på ett eget hus. Det och huspriserna.
När husen är så dyra kan man lika gärna satsa lite extra och få ett helt eget, resonerade de.
-Det är liksom drömmen att få allt helt nytt på en gång, säger Marie Arléus.

Fler hus på gång
Hon är jättenöjd med sin tomt. Storsjön ligger bara 400 meter bort, och äldsta dottern kan cykla längs Säljansvägen till kompisen som bor i närheten.
Enligt Marie Arléus blir det snart tre hus till på tomter i området.
Nästa år räknar Derek Lewis med att kunna erbjuda tomter i bland annat Sörtutt, Bovik och Malmersbacka. Riktigt attraktiva tomter längs Storsjön som lockar lite kapitalstarkare familjer. Något som är viktigt för Sandviken, förklarar Derek Lewis.
-Det gagnar oss allihop. Framförallt centrumhandeln. Så det är viktigt att vi jobbar konsekvent med det här, säger han.

Flexibel
I tisdags talade han för kommunstyrelsen om vikten av att våga riva upp de gamla stadsplanerna. Man måste vara flexibel så att folk kan bygga mer som de vill, menar han.
-Jag är ingen bygglovspolis. Vi vill främja utveckling. Därför är det viktigt att se över de gamla planerna som kanske är från 30- och 40-talen. Vi måste kunna erbjuda en smidigare handläggning framöver, säger Derek Lewis.

MAGNUS LUNDQUIST