Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggboomen i Gävle – här är nya kvarteret Runstenen med "stadsvillor" och 40 nya bostadsrätter

Vid Södra Kungsgatans del vid Södertull växer ett nytt kvarter upp. Kvarteret Runstenen.

Annons

Fem nya stadsvillor, som Svensk Fastighetsförmedling vill kalla dem, ett bostadshus som rymmer 41 bostadsrätter och ytterligare två bostadshus med 51 hyresrätter.

– Stan växer. Gävle får 700-800 nya invånare varje år och alla ska de ju ha nånstans att bo, säger Jonas Östblom, mäklare vid Svensk Fastighetsförmedling.

Där det tidigare fanns en bensinstation, i korsningen Södra Kungsgatan/Fleminggatan växer det nya kvarteret fram. Nästa sommar är det tänkt att hyresgästerna ska kunna flytta in och till vintern samma år de som köpt sig en bostad.

– Efterfrågan på bostäder är jättestor, så har det ju varit några år. Dels för att folk behöver bostäder, men sen även på grund av de historiskt låga räntorna. Det är väldigt billigt att låna pengar just nu, säger Jonas Östblom.

4, 6 miljoner kostar en av de så kallade stadsvillorna längs Sörbygatan, som är friköpta radhus på sex rum och kök med garage och liten trädgård. En bostadsrätt på tre rum och kök kostar omkring 2,5 miljoner.

– Priserna även på den befintliga marknaden har gått upp kraftigt de senaste åren, förra året med omkring 25 procent vilket är väldigt mycket.

Jonas Östblom tror inte att bostäderna i det nya kvarteret kommer att bli så svåra att sälja.

– Intresset för nyproduktion är förstås inte lika stor som för befintlig marknad på grund av priserna. Så det tar lite längre tid att sälja nytt. Det kanske inte går på ett par veckor, men på ett antal månader ändå, säger Jonas Östblom.

Se var det byggs på andra håll i Gävle.