Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygger hus av ett rivet hus

GÄVLE
Byggingenjörsstudenterna fick bara en veckas introduktion med föreläsningar innan de kastades ut i verkligheten. Igår fick de nämligen bygga sina egna övernattningshus. Helt efter eget huvud.

Och det av rivningsmaterialet från ett hus i Kungsgården som de fick riva i tisdags.
- Vi blev lite förvånade när vi skulle ut och riva. Men man lär sig säkert något nytt på det här, säger Kristina Martinsson.

Jämn könsfördelning
Hon är en av de 25 elever som började byggingenjörsprogrammet på högskolan i Gävle förra veckan. Tio av eleverna är tjejer så könsfördelningen är rätt så jämn. Men tjejerna har ändå gått ihop om ett eget hus, medan killarna bygger två olika hus.
När man körde den här introduktionen för första gången i fjol jobbade alla med samma hus.
- Det är bra att tjejerna har bildat en egen grupp. Killarna tar ju för sig ändå, menar läraren Mia Björk.
Hon och kollegan Tony Björklund berättar att syftet med att bygga husen, som ligger bakom matsalen vid högskolan, är att de ska använda sig av kroppen och bygga utan förebilder. Ett fritt skapande och samtidigt en hel del social träning.
De lär sig samtidigt väldigt konkret hur man kan ta tillvara rivningsmaterialet och kombinera arkitektur med miljötänkande. De bygger baklänges, förklarar Tony Björklund.
Husen ska rivas igen om några dagar.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se