Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygget av elvägen går in i intensiv fas: "Nu är det upp till oss att se till att skapa nytta för regionen"

På måndag den 29 februari drar bygget av "Elväg Gävle" utanför Sandviken igång på allvar. Då inleds monteringen av stolpar och tråd. Detta kommer att medföra vissa trafikstörningar på E16 under våren.
Invigningen är planerad till den 22 juni.

PREMIUM: I sommar blir elvägen verklighet – med stål från SSAB

Elvägen på E16 mellan Sandviken och Kungsgården är en demonstrationssträcka och tanken är att skapa ett kunskapsunderlag för beslut om eventuell fortsatt utveckling av elvägar för tunga fordon i Sverige.

– Intresset för elvägsteknik är oerhört stort och Gävleborg är först ut i Europa. Nu är det upp till oss att se till att skapa nytta för regionen, säger Magnus Ernström, Region Gävleborgs projektägare, i ett pressmeddelande.

Förutom regionen är projektets huvudfinansiärer Trafikverket, Energimyndigheten, Vinnova, Scania och Siemens.

Läs mer: Nu börjar den världsunika vägen byggas

Hittills är fundamenten gjutna och på måndag börjar stolpar och tråd att sättas på plats. Vägen ska enligt gällande plan tas i bruk i början av juni (invigning 22 juni). Då öppnas den högra filen i ena körfältet för trafik som vanligt och två lastbilar med strömavtagare kommer sedan att färdas på sträckan en vecka i månaden fram till 2018.

– Region Gävleborgs målsättning med att driva projektet är att kunna erbjuda länets företagare möjligheten att lära sig projektera, driva och underhålla en elväg, säger Magnus Ernström.

Under byggperioden mars–juni kommer en fil i det högra körfältet i riktning mot Gävle att vara avstängd och hastigheten begränsas.

Läs mer: E16 blir elväg