Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggföretag anmält för brister i säkerheten

När arbetsmiljöverkets inspektörer kontrollerade en av AB Murteks byggnadsställningar upptäcktes att företaget tummat på säkerheten. Arbetsmiljöverket har nu upprättat en anmälan, och ansvariga riskerar böter.

– Uppfyller man inte alla krav utsätter man arbetarna för en risk, säger Torben Vincentsen, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Inspektionen gjordes 20 maj 2009 vid ett av företagets arbetsställen i Uppsala. När inspektörerna var på plats kunde inte något besiktningsintyg för byggnadsställningen uppvisas, vilket är något som krävs. Några dagar senare skickade AB Murtek in en kopia på ett besiktningsintyg från 24 april. Där framgick att byggnadsställningen hade tre brister, och att den därför inte fick användas förrän de var åtgärdade.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion 20 maj noterades att två av felen på byggnadsställningen inte blivit åtgärdade. Det handlade om otillräckliga skyddsräcken och att teleskoputskjutet inte var låst.

Anmälan upprättades 24 juli och har övergått till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, där en åklagare kommer att besluta om ett eventuellt åtal. Arbetsgivaren riskerar böter.

– Så länge ingen skadas så kan det bara bli böter. Om någon skadas eller dör på grund av osäker arbetsmiljö är fängelsestraff en möjlig påföljd för den ansvarige, säger Torben Vincentsen.

GD har försökt att nå representanter för AB Murtek för en kommentar.