Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggjobbet rena bluffen

SANDVIKEN
Ett blufföretag i byggbranschen härjar i Gästrikland.
Flera vill nu varna för en annons som erbjuder renoveringsarbeten av tak till rabatterat sommarpris.

Annons
Lennart Lundborg från Sandviken är en av dem.
- Kan jag göra något för att varna andra är det bra, själv är jag lurad, säger han.
Det var när han behövde renovera skorstenen på sin villa som han nappade på erbjudandet och kontaktade den man som i annonsen går under namnet Peter. Två dagar senare, på tisdagen i förra veckan, skulle arbetet utföras, men inte förrän på fredagen fanns hantverkarna på plats.
- Till sist dök tre män upp med verktyg och cement, berättar Lennart Lundborg.
Efter en besiktning fick han ett pris på 8 750 kronor inklusive moms. Peter gjorde dock klart att han ville få betalt redan under arbetets gång. Han hade tidigare blivit lurad av kunder vid ett flertal tillfällen, berättade han. Lennart Lundborg tyckte att han gav ett mycket trovärdig och proffsig intryck och efter en viss tvekan bestämde han sig för att betala.
När Peter väl fått sina pengar gav han sig iväg medan de två övriga stannade kvar för att arbeta.
Strax därefter började Lennart Lundborg fundera på vad han egentligen hade gjort. Han bestämde sig då för att skriva ner bilens registreringsnummer och kontrollera företagets organisationsnummer. När det visade sig tillhöra ett restaurangföretag i Göteborg började han verkligen ana oråd.
Han konfronterade de arbetande männen, men de ville inte kännas vid något utan förklarade att de bara jobbade extra för företaget. Eftersom han inte kunde bevisa något och eftersom de trots allt arbetade lät han dem fortsätta. Efter att ha jobbat i ett par timmar kom de ner från taket och förklarade att putsen måste torka innan de kunde fortsätta. Sedan satte de sig i bilen och försvann och kom inte tillbaka. Mycket jobb återstod på skorstenen.
- Man blir så jävla förbannad, säger Lennart Lundborg som nu polisanmält händelsen.
Han har även själv försökt spåra de som lurat honom.
GD har förgäves försökt att nå företaget för en kommentar. Mobiltelefonnumret i annonsen är inte registrerat i något namn.
Lennart Lundborg är inte den ende som blivit lurad. Senast i förra veckan polisanmälde en man i Årsunda ett liknande bedrägeri som med största sannolikhet gäller samma företag. Genom att ställa upp i tidningen hoppas Lennart Lundborg nu att fler inte går i samma fälla.
- Nästa gång jag kontaktar någon ska det vara någon från trakten. Man ska kräva organisationsnummer och kolla upp det. Och aldrig betala något förrän arbetet är slutfört, säger han.

JOHAN PIHLBLAD