Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads bör nog städa upp i sin egen organisation först

Sällan har jag sett ett så grovt åsidosättande av de fackliga rättigheterna som när nyligen en anställd på Byggnads kontor blev varslad efter att ha skickat ett brev till facket, skriver Lars Beckman, M

Lars Lundberg, ordförande i Byggnads avdelning i Gästrikland, kan vara lugn. Så länge vi har en alliansregering i Sverige så sätter vi såväl arbetsmiljö som konkurrenskraft högt upp på den politiska agendan liksom ett värnande av den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Istället för att lägga tid och kraft på att svartmåla en situation som inte kommer att uppstå, i vart fall inte så länge som vi har en alliansregering, så skulle Lundberg behöva städa upp i sin egen organisation.

För frågan är om Byggnads medlemmar i avdelning Gästrikland kan vara lika lugna som deras ordförande. Sällan har vi sett ett så grovt åsidosättande av de fackliga rättigheterna som nyligen då fackförbundet Handels skickade ett brev till Arbetsmiljöverket för att värna en medlem som har sin arbetsplats på fackförbundet Byggnads i Gävle. Arbetarbladet skrev om detta i förra veckan.

Byggnads svar på brevet blev enligt media att medlemmen i Handels, den anställde i Byggnads, blev varslad om uppsägning.

För mig framstår det som en mycket grov kränkning av de fackliga rättigheterna som en enskild medarbetare har eller menar Lars Lundberg att en medlem i ett fackförbund (Handels i det här fallet) inte får kontakta sitt fackförbund utan att riskera att bli varslad om uppsägning?

Så länge den konflikten inte är löst och offentligt klargjord så är Byggnads trovärdighet i mina ögon mycket låg i fackliga frågor och fackliga rättigheter.

Jag har under mina år i en arbetsgivarorganisation aldrig sett ett medlemsföretag eller arbetsgivarförbund agera på det sätt som Byggnads gjorde mot sin medarbetare. Jag har mött flera medlemmar i Byggnads som skäms för sitt fackförbund men Lars Lundberg får gärna utveckla vilka fackliga rättigheter som anställda i Byggnads har.

Lars Beckman

Riksdagsledamot, M, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel