Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt tändvätskan mot en skorstenständare!

Jag vill slå ett slag för skorstenständaren. Ett plåtrör med handtag och ett litet galler mitt i. Undertill stoppar man in ett par bollar tidningspapper (sedär, ännu ett användningsområde för tidningen) och upptill fyller man på med kol. Tänd pappret och låt stå. Efter 20 minuter tippar man ut kolen eller briketterna i grillen och allt är klart för matlagning. Fjärran från alla giftiga och illasmakande tändvätskor.

Vilket osökt för oss in på dagens test. Många engångsgrillar har ett tändpapper eller så är kolet impregnerat med paraffin för att det ska gå lätt att tända. Vilket orsakar en läskig lukt och ger dålig smak på maten. Dessutom är inte engångsgrillen sådär jättesmart ur ett miljöhänseende. En stor aluminiumform och ett metallnät som oftast hamnar i soporna. Eller blir liggande kvar i naturen. I en artikel från Göteborgs-Posten från förra sommaren läste jag att det bara i Slottsskogen dumpades 2000 engångsgrillar, varje vecka!

En miljödålig sak som ger dålig smak på maten och som dessutom inte fungerar särskilt bra, hur har den kunnat bli en sån försäljningssuccé?

Hur som helst, här intill får ni läsa vilka modeller som är allra sämst, och vilka som är minst dåliga.

Nu börjar min semester, vilket innebär att jag förvisso kommer att jobba då och då. Men konsumentsidan får sommarlov.

Första etappmålet blir Hälsingland. Vårt norra grannlandskap har kommit milsvitt längre än Gästrikland när det gäller lokal mat och gårdsbutiker. Kylväskan kommer att följa med i bilen och förhoppningsvis blir den fylld med både ost och lamm under veckan.

Kylväskan är för övrigt redan nu, med tre veckor kvar till rötmånaden, bra att ha med sig till affären. Det blir snabbt över 40 grader i en parkerad bil soliga dagar. Då förkortas matens hållbarhet väldigt snabbt.

Njut av sommaren! Vi hörs.