Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-hallen behövs - om några år

/
  • Ishockeyungdomarna i Gävle klarar sig bra med de isytor som finns i flera år framåt.

Annons

Det är inte alls svårt att ta ställning för Brynäs i diskussionen om den där C-hallen som det bråkas så mycket om.

Framförallt för att den inte behövs.

Inte än.

Man behöver bara gå in på Statistiska centralbyråns hemsida och leta lite bland diagrammen och tabellerna så ser man ett alldeles uppenbart faktum: På tio år har barnkullarna i Gävle nästan halverats, vilket bland annat innebär att det just nu är jämförelsevis ont om ungdomar som är intresserade av att spela ishockey.

– De isytor som finns räcker bra till just nu, säger Stefan Utby som jobbar med ungdomsfrågor i Brynäs. Det kommer nog att dröja fyra-fem år innan behovet av ytterligare en ishall uppstår igen – under förutsättning att vi inom ishockeyn även i framtiden klarar av att locka till oss barn och ungdomar som vi gjort tidigare.

Detta bekräftas också av det faktum att det för åtta-nio år sedan var mer än 100 ungdomslag igång i distriktet. I dag är den siffran 53.

Det här vet naturligtvis politikerna som nu dunkar näven i bordet och kräver att Brynäs ska bygga omedelbart. Det är faktiskt exakt samma nedgång i barnkullarna som lett till att skola efter skola har fått stängas under de senaste åren, och den som klagat över det har fått veta att det är ekonomiska realiteter som styr.

Så man frågar sig varför inte kommunalråden kallar Brynäs till ett möte och säger ungefär så här:

– Det skulle vara fånigt att driva den här frågan så som situationen är. Nu gör vi så här i stället att vi skriver ett nytt avtal som säger att ni kan bygga den där C-hallen när vi är överens om att den verkligen kommer att behövas, och till dess ser vi inom kommunen till att ishockeybanorna på Testebovallen och Brynäsvallen får väggar och tak så att det inte regnar och snöar in där. Det är ju många ungdomar som bor i de områdena också, så det här är faktiskt en lösning som gynnar Gävle kommun.

Skulle kommunalråden kanske kunna tänka sig det?

Man kan ju alltid hoppas.

Mer läsning

Annons