Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Café 4:an tvingas stänga

GÄVLEKFUM kan tvingas stänga sitt Café 4:an på Rektorsgatan. Invandrarcentrum, som stått för personalen, har nämligen dragit sig ur.

- Vi har sagt upp avtalet eftersom ekonomiska resurser saknas. Verksamheten har helt enkelt gått med förlust, mest för att det inte har kommit tillräckligt med människor och ätit där, säger Sandra Henriksson på Invandrar-
centrum.

KFUM beklagar
Samarbetet har inneburit att tre-fyra invandrare gjort arbetsplatspraktik på kaféet, och till sin hjälp har de haft en handledare från Invandrarcentrum.
- Vi får försöka hitta någon annan lösning för de här personerna, säger Sandra Henriksson.
Mikael Lundback på KFUM Gävle beklagar att kaféet inte kan fortsätta i sin nuvarande driftsform.
- Vi har haft ett projekt tillsammans för att utbilda invandrare och erbjuda dem praktik. Men vad som kommer att hända nu, hur vi kommer att använda lokalerna och så, det vet jag inte, säger han.
Kommunens Invandrar-centrum har bland annat till uppgift att ta emot flyktingar och under 36 månader erbjuda dem ett introduktionsprogram.

Svenskakurser
Det handlar bland annat om svenskakurser, annan utbildning och arbetsplatspraktik. Allt med målet att de nyanlända ska lära sig svens-ka och komma in i det svenska samhället.

150 - 200 personer
Mellan 150 och 200 personer får i dag hjälp av Invandrarcentrum. Praktikplatserna på Café 4:an har varit ett alternativ, men inte längre.
- Vi kan inte fortsätta med sådan verksamhet som förutom ersättningen till de
enskilda personerna kostar en massa i form av till exempel hyra. Meningen är att våra klienter ska finnas i verksamheter som fungerar, säger Sandra Henriksson.

HANNA JANSSON