Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caj hade jättebjörn på tomten – gallskrek och klappade händerna för att skrämma bort den

Björnen stod bara 25 meter från Caj Collin. Han beskriver den som en bamse till björn.
– Det var både häftigt och skrämmande, säger han.

Annons

Gävlebon Caj Collin har en sommarstuga i Hålldammen i Järbo. På förmiddagen i torsdags fick han ett oväntat besök. En jättelik björn kom plötsligt in på hans tomt.

– Många har sett en hona med två ungar i området. Men det här björnen var så stor att det måste ha varit en hane, säger han.

TV: Här är filmen som visar hur björnen som Gunilla Olsson såg lufsar fram och klappar till en trädgårdstomte

Caj Collin uppskattar att avståndet mellan honom och björnen var cirka 25 meter. Han började gallskrika och klappa i händerna för att skrämma bort björnen.

– Till slut lufsade den därifrån. Det kändes häftigt och skrämmande på samma gång. Det är svårt att fatta hur bamsig björnen var. Nu ser jag mig om så fort jag hör ljud från skogen.

Det här var andra gången som en björn besöker i fritidshuset.

För några år sedan var hans sambo Gunilla Olsson ensam i stugan. Hon hade precis anlänt och släppt ut katterna när hon såg någonting röra sig en bit från huset.

– Först trodde jag att det var en grävling. Sen såg jag att det var en björn som låg på rygg och bollade med något. Jag skrek åt mig själv: Det är en björnjävel.

Då ringde telefonen och hon började prata med en väninna. Sedan filmade hon också björnen, bland annat när den slog ner en trädgårdstomte.

– Den lappade till flaggstången också, säger hon.

Gunilla Olsson säger att hon stod på altanen och betraktade björnen kanske i en kvart. Precis när hon gått in igen och stängt dörren kom hon på att katterna var ute.

– Då gick jag ut och skrek och hojtade. Björnen drog i väg därifrån. Senare upptäckte vi att den rivit sönder ett jordgetingbo i närheten. Kanske var det getingboet som lockat dit björnen.