Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Campingarrendator säger upp kontrakt

ÅRSUNDAJan Hansson säger upp arrendet av Strandbadens camping i förtid.Orsaken är kommunens återupptagna förhandlingar med Britt Marie Windemo om driften av campingen och Årsunda Viking.

Annons
- Det verkar som om kommunen vill att hon ska driva anläggningen till varje pris, säger Jan Hansson.
Den första januari 2001 upphörde Årsunda Viking som projekt och kommunen meddelade att det skulle bli fritt fram att lämna in intresseanmälningar om att driva vikingaanläggningen och campingen. Den sista oktober för ett år sedan gick anmälningstiden ut. Kommunen hade då fått fem anbud. Ett av dem kom från kommunens förra bibliotekschef Britt Marie Windemo och hennes son, musikern Mattias Windemo.
Huvudalternativet till deras anbud kom från Årsunda turism- och utveckling, bestående av bland andra Jan Hansson som driver campingen och restaurangen sedan fyra år.

Förespråkade Windemo
Men kultur- och fritidschefen Bo Eriksson och kommunchefen Svante W Nordh beslutade att förespråka Windemo-förslaget.
Detta orsakade stora protester i Årsunda.
En namninsamling bland ortsbefolkningen gav omkring 1400 underskrifter.
När även politikerna i Årsunda kommundelsnämnd valde att förespråka det lokala alternativet tog Britt Marie och Mattias Windemo tillbaka sin ansökan.
Budet gick i stället till den lokala gruppen som dock tackade nej till anbudet. Det blev för dyrt, tyckte gruppen.
I mars i år beslutade kommunstyrelsen att som en nödlösning driva Årsunda Viking i kommunal regi resten av året.
Avtalet för Jan Hansson förlängdes året ut. Men kommunens avsikt var fortfarande att försöka arrendera ut eller sälja båda anläggningarna tillsammans.
Nu har Jan Hansson tröttnat. I ett brev till kommunen säger han upp hyresavtalet från och med den 30 september och lämnar anläggningen den sista oktober - två månader innan kontraktet går ut.
- Kommunen har uppenbarligen inget förtroende för oss.

Återupptar förhandlingar
Kommunen har återupptagit förhandlingarna med Britt Marie Windemo - den här gången är inte sonen Mattias med.
Hon tycker inte att det är konstigt att hon återigen förhandlar med kommunen, trots att hon på grund av bristande lokalt stöd hoppat av en gång.
- Det var riktigt att låta Årsunda turism- och utveckling få chansen. Men när de tackade nej blev det ett annat läge. Jag tycker det är viktigt att det händer något positivt därute.
Hennes förslag är ungefär detsamma som tidigare. Hon vill till exempel att kultur ska vara en stor del av verksamheten.
Bo Eriksson säger att han inte vet när ett eventuellt avtal med en ny arrendator kan tecknas. Förhoppningen är dock att det ska vara klart i början av nästa år.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se