Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancersjuk fick vänta halvår på undersökning - Gävle sjukhus kritiseras

En cancersjuk kvinna fick vänta ett halvår på undersökning på Gävle sjukhus. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar nu sjukhuset för att ha försenat kvinnans diagnos.

Kvinnan sökte vård på akutmottagningen vid Gävle sjukhus i april 2014. Orsaken var blod- och järnbrist. Efter ett dygn skrevs hon ut för fortsatt utredning vid hälsoocentral. Därifrån remitterades hon senare till sjukhuset för undersökningar av mage och tjocktarm (gastroskopi och koloskopi). Det kom dock att dröja drygt ett halvår innan hon fick tid för dessa undersökningar. När de gjorts visade det sig att hon hade tarmcancer med spridning till lever och lunga.

Ivo har nu, efter anmälan från kvinnan, utrett händelsen. Av utredningen framgår att koloskopiverksamheten på Gävle sjukhus haft problem att hålla acceptabla väntetider. Särskilt besvärlig var situationen under den period kvinnan väntade på sin undersökning. Orsaken är brist på läkare som kan utföra koloskopiundersökningar. Enligt ansvarig verksamhetschef har åtgärder vidtagits för att förbättra situationen. Exempelvis hyrs koloskopister in utifrån för att göra undersökningar under helger.

Ivo slår fast att Gävle sjukhus inte har hanterat fallet med den nu aktuella kvinnan bra. Sjukhuset har brustit i planering, ledning och kontroll av vården på ett sådant sätt att det bidragit till den försenade diagnosen, skriver myndigheten.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk man dog i väntan på behandling

LÄS ÄVEN: Kortare väntetid för cancerpatienter