Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancersjuk man dog i väntan på behandling

En cancerpatient dog på Gävle sjukhus efter att ha väntat i över en månad på behandling. Nu klandras Region Gävleborg för händelsen.

Under sommaren 2012 sökte en patient vård vid Gävle sjukhus och den dåvarande hälsocentralen på Stortorget. Han hade smärtor som han trodde var njursten. Efter att ha fått ökad dos smärtstillande fick han i augusti träffa en urolog som gav honom diagnosen njurinfarkt. Men enligt journalen fanns det också tecken på möjlig prostatacancer.

De starka mediciner mannen fick gjorde honom enligt närståendes anmälan förvirrad. När de upptäckte att han förlorade vikt tog de honom till akuten i Bollnäs. Där konstaterades det att mannen hade tappat 15 kilo i vikt på ett halvår och att han hade cancer som spridit sig till skelettet. Mannen ska ha blivit meddelad om misstänkt skelettcancer ett par dagar tidigare, men enligt de närstående hade han inte förstått informationen.

I september lades han in på Gävle sjukhus, men avled i början av november utan att någon behandling hade påbörjats. Enligt Region Gävleborg fördröjdes utredningen av mannens cancer på Gävle sjukhus på grund av långa väntetider till urologmottagningen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar regionen för att det tog för lång tid att utreda patientens cancer på sjukhuset i Gävle. Därför menar IVO att vården på sjukhuset inte levt upp till kravet på god kvalitet enligt hälso- och sjukvårdslagen. Dessutom påpekar tillsynsmyndigheten att det är vårdens ansvar att informera patienter om sina hälsotillstånd på ett vis som de förstår.