Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Captain Mitch har sadlat om till finsnickare

Annons

Efter åtta år inom barnomsorgen tyckte Mikael Larsson att det fick räcka. Han ville se mer och göra annat i livet. Han surfade på nätet och hittade en finsnickarutbildning på Grebbestad folkhögskola. Det lät som något för honom.

– Jag har alltid tyckt om att skapa och jobba med händerna, säger Mikael. Att snickra och designa egna möbler har varit en dröm för mig.

Han skrev ett personligt brev som han skickade med sin ansökan. Mikael kom in på skolan, han sa upp sig från ett fast jobb, magasinerade sina möbler och flyttade till Västkusten.

– Grebbestad är en jättefin liten pittoresk stad. Fast det är förstås allra finast på sommaren och då har ju vi på skolan sommarlov.

Mikael har precis gått ut sitt andra år. Han är i Gävle över sommaren och har stuvat in sina skolarbeten i mammas lägenhet i Andersberg.

Mot fotändan på dubbelsängen står en låg och stilren byrå i vitek. Den bryter sig en aning mot den för övrigt mörkare och mer pyntade inredningen, men Mikael förklarar att den är tänkt till en annan miljö. Han har en säng i ljusare vitek själv, men den är för tillfället magasinerad. Skoluppgiften var att tillverka en möbel med ramkonstruktion och mittstyrda lådor. En ramkonstruktion gör att rörelsen i träet minskar och att möbeln blir lättare. Mikael har behandlat byrån med linolja och transparant vax och så småningom ska den stå vid fotändan av hans egen säng.

– Som avlastningsmöbel, både att lägga kläder på och att sitta på när man drar på sig strumporna, förklarar han. Samt att förvara kläder i förstås.

Inklämd mellan handarbeten och konstgjorda växter står ett annat spännande skåp med luckor av frostat glas. Skåpet är tillverkat av ett rödare körsbärsträ och behandlat tre gånger med linolja och en gång med oljevax för att bli så mörkt som möjligt. I de frostade glasrutorna finns olika mönster, som den sjörövare som är loggan för rommärket Captain Morgan. Men texten lyder Captain Mitch.

– När jag gick en badvaktsutbildning för några år sedan fick jag smeknamnet Captain Mitch. Ni vet han från TV-serien Baywatch, fortsätter Mikael med ett leende. Han heter Mitch Buchannon. Jag tyckte om rom och alla trodde att jag jobbade som i TV-serien, vips fick jag smeknamnet Captain Mitch.

Barskåpet har olika hyllor för glas och flaskor och en låg låda för underlägg. Utrymmet för flaskorna är väl tilltaget.

– Jag hade tänkt mäta efter en rom-flaska och så blev det en Dooleyflaska istället, förklarar Mikael. Den var mycket högre än en Morgan, men jag tänkte att det var bra för då skulle alla storlekar gå in. Men nu ser det lite fjuttigt med små flaskor i stället, det behövs nog stora, konstaterar han.

I soffan intill ligger ännu en produkt. Uppgiften var ett skåp på nio liter och Mikael som har spelat biljard sedan han gick på Helges i grundskolan såg sin chans. Han ville göra ett förvaringsskåp till sin biljardkö, men skåpet blev inte helt färdigt och nu är det sommarens projekt.

När Mikael gick på Polhem och läste barn och fritid låg Biljarden, som numera heter Interpool, bara ett stenkast därifrån. Han fortsatte spela biljard och det blev några lägg nästan varje dag efter skolan. I Grebbestad blev han glad när de skaffade nytt biljardbord till skolan och Mikael blev invald i biljardkommittén. Han arrangerade en turnering och kom tvåa själv. Nu funderar han på att tillverka en egendesignad biljardkö också.

I Grebbestad bodde Mikael på skolans internat. Det kostade 3 900 per månad inklusive frukost och lunch. Hans mamma är stolt och funderar på att beställa två pallar av sin son. Men hon vill helst ha dem i svart, det tycker hon är snyggast.

Till hösten har Mikael sökt till Snickarakademin i Kristianstad. Han har redan varit där på en intervju och fick nyligen beskedet att han har kommit in. Det är ett begränsat antal platser och Mikael är både glad och lättad.

– Jag hade sökt en badmästarutbildning i Kristianstad också, säger en solbränd ”Captain Mitch”. Men nu kanske jag får spara på den.