Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caremas anbud billigast och bäst

Carema som får driva äldreomsorgen i Stigslund och Sjätte Tvärgatans äldreboende fick bäst kvalitetsbetyg och var billigast.
Kommunen fick nästan lika bra betyg, men mer personal och bättre villkor gör att det kostar mer.

När omvårdnadsförvaltnngen 2006 handlade upp Björkegrenska gården, Vinddraget och hemtjänst Söder var det viktigast att det var billigt medan kvaliteten kom i andra hand. Priset viktades till 60 och kvaliteten till 40.

I upphandlingen av äldreboendena Stigslund och Sjätte Tvärgatan och hemtjänsten i Stigslund som avgjordes i onsdags väger kvaliteten tyngst och viktas till 70 mot prisets 30.

När man räknar samman anbuden för alla enheter fick Carema bäst betyg för kvaliteten tätt följt av kommunens eget alternativ. Men i pris skiljer det drygt fem miljoner kronor om året och vid sammanvägningen hamnar därför kommunen på tredje plats efter Förenade care.

Christina Wessman, uppdragschef på omvårdnadsförvaltningen och ansvarig för upphandlingen, säger att en förklaring är att beslutet att erbjuda alla anställda heltid och ett lokalt avtal där färre timmar innebär heltid hör till det som gör att kommunens alternativ kostar mer. Carema har lägre personaltäthet i sitt anbud och säger att ambitionen är att erbjuda heltid utan att precisera hur.

Att säga att samma regler som gäller för kommunens anställda ska gälla vid upphandlingar går inte enligt Christina Wessman.

– Vi kan inte kräva det eftersom det inte är fastslaget i lagar och avtal.

Däremot fick man kvalitetspoäng om man erbjuder heltid.

Anbudsgivarna fick svara på frågor inom elva områden och svaren fick kvalitetspoäng. Aleris, som sköter äldreomsorgen i Stigslund sedan elva år, hamnade sist bland anbudsgivarna totalt efter att kvalitet och pris vägts samman och på fjärde plats när det gällde anbudet på Stigslund. Kommunen fick högst poäng för Stigslunds äldreboende och hemtjänst medan Carema fick mest poäng för Sjätte Tvärgatan, som de driver i dag, och totalt.

Ett område där Carema får högsta möjliga poäng för äldreboendena är maten, där de så mycket det går lagar den i huset, har två rätter att välja på och där personalen äter med pensionärerna. Högsta poäng får också bland annat kontakten med anhöriga och personalens kompetens för både hemtjänst och äldreboenden.

Gävle kommun hemligstämplade felaktigt underlaget till onsdagens beslut att låta Carema få upphandlingen värd totalt drygt 190 miljoner kronor för de fyra åren. Vivi-Anne Sundqvist , S, ordförande i nämden säger att de felaktigt fickl veta av Inköp Gävleborg att det var sekretessbelagda handlingar.

– Det var inte medvetet vi undanhöll uppgifter, säger hon.