Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carin valde fel klinik

GÄVLE
79-åriga Carin Sjödin i Gävle är besviken på landstinget.

Annons
När hon i maj ifjol utnyttjade sitt fria vårdval och opererades på en privat klinik i Stockholm trodde hon att länssjukhuset i Gävle skulle stå för huvuddelen av kostnaden.
Så blev det inte. Landstingsledningen menar att hon ska betala notan på 68 000 kronor ur egen ficka.
- Jag fyller 80 år i februari. Jag har jobbat och betalat skatt sedan jag var tonåring. Nu när man behöver hjälp får man kalla handen. Det är alldeles förbaskat, säger Carin Sjödin.

Outhärdlig smärta
I juli 2001 drabbas hon av svåra ryggproblem. Smärtan är outhärdlig och gör henne handikappad.
- Varje morgon gruvade jag mig för att stiga upp. Och jag kunde inte sitta, jag fick stå vid diskbänken och äta, säger Carin Sjödin.
I november konstaterar en läkare att hon fått en förträngning i ryggmärgskanalen som gör att nerver kommer i kläm. När beskedet att en operation kan bli aktuell först under hösten 2002 blir hon desperat.
- Jag tänkte att jag kommer att bli ett psykfall om jag inte får hjälp. Antingen skulle jag bli tvungen att gå på morfin eller bli sängliggande i väntan på operation, säger hon.

Utnyttjar vårdvalet
I stället för att bli passiv väljer Carin Sjödin att utnyttja sitt fria vårdval. Hon vet att vårdvalet innebär att en patient kan få en operation utförd av en privat klinik på landstingets bekostnad.
För att få reda på hur hon ska gå tillväga försöker hon få prata med verksamhetschefen på ortopedkliniken vid länssjukhuset i Gävle. Efter flera misslyckade försök att få kontakt via telefon och fax ger hon upp.

Napp på Sophiahemmet
På eget initiativ börjar hon se sig om efter vårdinrättningar med kortare operationsköer. På den privata kliniken Sophiahemmet i Stockholm får hon napp.
Den 27 maj 2002 ska hon opereras. Sex dagar innan operation har hon tid hos doktor Kent Sundgren på ortopedkliniken vid länssjukhuset i Gävle. Han bekräftar att hennes symptom motiverar en operation.

Inte godkänd
När Kent Sundgren tar kontakt med Sophiahemmet visar det sig att Carin Sjödin inte godkänts som en "valfrihetsremisspatient".
Sophiahemmet kräver en större ersättning för operationen än landstinget i Gävleborg kan betala. Med kort varsel lyckas i stället Kent Sundgren via Spine-center i Stockholm ordna en operationstid på Löwenströmska sjukhuset den fjärde juni, alltså några dagar senare. När Carin Sjödin får reda på detta försöker hon avboka tiden på Sophiahemmet, men hon är för sent ute.
Operationen går bra. Efter en vecka är smärtorna borta och hon kan kasta kryckorna.
När räkningen på 68 000 kronor trillar ner i brevlådan börjar tvisten. Carin Sjödin erbjuder sig att betala 8 000 kronor, det vill säga skillnaden mellan det Sophiahemmet begärde och det länssjukhuset kunde betala. Men hon får inget gehör för sitt förslag.
Landstinget menar att hon måste stå för hela beloppet själv eftersom hon inte följt de regler som omger det fria vårdvalet.
- Jag försökte ta reda på hur man går tillväga. Vad skulle jag göra när jag inte fick någon vägledning? säger hon.

Delbetalning "oetisk"
I slutet på 2002 meddelar landstingets patientnämnd att den inte kan hjälpa henne. I början på 2003 skriver hon brev till landstingsrådet Ingrid Liljegrääs och dåvarande landstingsdirektören Tommy Löfgren. Den senare svarar att Sophiahemmet saknar de avtal som krävs för att det fria vårdvalet ska gälla. Han påpekar också att en delbetalning är otänkbar eftersom det skulle ses som "oetisk hantering".

Går till länsrätten
I dag har Carin Sjödin kämpat för det hon anser vara sin rättighet i över ett års tid. Som en sista utväg överväger hon nu att anmäla landstinget till länsrätten.
En av de inblandade läkarna är förvånad över att ärendet blivit så långdraget.
Trots att hon inte följt reglerna till punkt och pricka borde tvisten löst sig på ett tidigare stadium, menar han.
- Jag förstod att det här skulle innebära problem eftersom hon ligger utanför rutinerna. Men personligen tycker jag inte att det finns någon anledning att inte betala bara för att hon råkade ta fel steg i den här administrativa rutinen när hon valde att gå raka vägen till Sophiahemmet själv, säger Kent Sundgren på ortopedkliniken i Gävle.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se