Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carlbaum

är ett namn med Gävleklang, och detär intimt förknippat med Norelius Thorsell, senareNT-Glas. Jonas Carlbaum (1886-1953) blev VD i företaget1919. Då firman 1978 såldes till Floatex, dotterföretagtill Pilkington, ägdes den av fyra bröder Carlbaum,söner till Jonas: Bengt, Bertil, Sigvard (död 1996)och Lennart (död 1997). De har alla på olika sättgjort sig bemärkta i hemstaden. Det gäller inte minstBertil, "Bomben", som varit stjärna både i ishockey(se Gävle Godtemplares Idrottsklubb) och på scenen(se Gefle Lyriska Teater).
1965 framträdde både Bomben och Sigvard, kalladSpiggen, i Hylands Hörna i TV och berättade om en gammallegendarisk släkting, Bror Edvard Carlbaum, som kallade sig"Sveriges handelsresande nummer 1". Bror Edvard stammade mycketsvårt, men i stället för att dölja dettahandikapp utnyttjade han det när han berättade de historiersom gjorde honom till just en legendarisk handelsresande. Hanvar så välkänd att han 1914 karikerades i EmilNorlanders revy.
Under sin karriär som resande sålde han i förstahand tobaksvaror och representerade bland andra P.C. Rettig & Co. Bror Edvard Carlbaum gav 1930 ut sina memoarerunder titeln "Mina memoarer".