Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carlgren mötte en veritabel klagomur

I förra veckan var miljöminister Andreas Carlgren inbjuden till Ockelbo av vad som kan uppfattas som en veritabel klagomur bestående av Lantbrukarnas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet. Miljöministern fick sig till livs vilka enorma problem som länets rovdjur och framförallt varg ställer till med.

Det är väl inte troligt, men man kan ju hoppas att klagande förbund också informerade ministern om att de cirka 30 vargar vi har här i länet i snitt bara står för ett angreppstillfälle per år på länets tamdjur.

Det är väl inte troligt, men man kan ju hoppas att ministern informerades om fårnäringens mycket positiva utveckling i länet de senaste tio åren och som motsvarar en ökning på 76 procent. Liksom att fäbodbruket också uppvisar en positiv utveckling och i båda fallen som ett resultat av omfattande bidrag. Denna positiva utveckling sker således i paritet med att samtliga våra rovdjur ökat.

Man kan ju också hoppas att ministern informerades om att skälet till dessa få angrepp är ett resultat av omfattande bidrag till länets tamdjursägare för förebyggande åtgärder i form av rovdjurssäkra stängsel. Kostsamma bidrag ur våra skattemedel i avsikt att förhindra just tamdjursangrepp och därmed få acceptans för den förda rovdjurspolitiken. Under de senaste åren (2001-2009) har cirka 220 rovdjursstängsel upprättats och besiktats i länet. Trots denna för samhället kostsamma insats, så är länets LRF ordförande Jan Thorén inte nöjd.

Han och LRF utmålar rovdjuren och vargen som brutala lustmördare och tycks fullkomligt blinda för den verklighet de lever i. Han och LRF går hand i hand med Jägareförbundet och agerar uppenbarligen bara utifrån eget jaktligt intresse och ser bara rovdjuren som konkurrenter till det egna jaktliga utbytet och ingenting annat.

Anders Ekholm

naturvårdens representant i Gävleborgs Viltförvaltningsdelegation

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare