Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carlsborgs värdshus

Annons
låg väster om staden, på nuvarande sjukhusområdet, tidigare galgbacke. I början av 1800-talet låg där ett lantställe som ägdes av grosshandlaren Mathias Söderström och senare övertogs av C.G. Lundqvist, källarmästare på Stadshotellet. Han drev sommarrestaurang på Carlsborg 1854-1884. I en paviljong fick brunnsgäster dricka mineralvatten. Ett hus på området hade musikläktare där bland andra Hälsinge regementes musikkår spelade, och i ett annat hus gavs teater och varieté. Många roade sig också vid kägelbanorna. Parken med trädgård och promenadstigar var inhägnad och entré betalades vid ett par grindar.
De sista åren arrangerade olika sammanslutningar sommarfester på platsen. Området köptes av Gävle stad eftersom det lämpade sig för den nya lasarettsbyggnaden (se Länssjukhuset). Från Gästrikland 1991-1992.