Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ceballos jubel kan nå Bryssel

Miljöpartiet gjorde ett strålande EU-val. För Bodil Ceballos, EU-kandidat från Gävle, kan det bära hela vägen till Bryssel. Men då måste hon ha kryssen med sig.

Annons

Det var hög stämning bland det 30-tal miljöpartister som i går samlats till valvaka på restaurang Bakgården i Gävle.

Alla gladdes åt valresultatet som innebar att partiet fick två mandat och nästan dubbelt så många röster jämfört med valet 2004.

– Jag kände på mig att vi skulle gå framåt. Det har varit en oerhört positiv känsla under valrörelsen, sade EU-kandidaten Bodil Ceballos.

Hon menade att attityden mot partiet förändrats.

– Tidigare har folk fnyst åt oss, tyckte att vi varit knäppisar. Nu finns ett helt annat intresse. Man uppskattar att vi är ett parti som är konsekvent och som inte styrs av dagspolitiken, sade Bodil Ceballos.

Miljöpartiet har en stark trovärdighet i klimatfrågan, anser hon.

– Folk har förstått att klimatpåverkan är en realitet och inget vi hittat på.

Bodil Ceballos står på tredje plats på miljöpartiets valsedel. För att ta sig in i EU-parlamentet krävs att hon kryssar sig förbi någon av de två högre placerade kandidaterna.

Hon kan också få en plats i höst om det så kallade Lissabonfördraget går igenom i EU och antalet svenska EU-ledamöter utökas.

– Vi kan alltid hoppas på mer, men nu får vi glädjas åt det som är just nu, sade Bodil Ceballos i går kväll.

Moderaterna hade valvaka i biljardhallen Interpool i Gävle. Här var det dystrare miner. Visserligen förbättrade partiet ställningarna något sedan förra EU-valet men jämfört med senaste riksdagsvalet blev det en kraftig nedgång. Dessutom lyckades Moderaterna inte nå målet att komma i fatt Socialdemokraterna.

– Det här är alltid de små partiernas val. De kan profilera sig i enstaka frågor utan att ta helhetsansvar, menade riksdagsledamoten Margareta B Kjellin.

Hon vill dock framhålla att Moderaterna gjorde ett jämförelsevis bra val i delar av Gävleborg, framför allt i Hälsingland, med en ökning på 2,2 procent.

– Det visar att vi haft en jättebra valkampanj i länet.