Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilias musikaliska skattjakt

Hon har jämförts med Maria Callas och kallats för ”vår tids stora diva”. Men mezzosopranen Cecilia Bartoli lutar sig inte mot myten.

– Jag har en djup passion för musik och musikalisk research, men jämfört med de stora divorna från 1800-talet är jag ingenting!

Till Sverige har hon kommit för att framföra en tribut till föregångaren Maria Malibran, 1800-talets första stora kvinnliga operastjärna. Det har blivit något av Cecilia Bartolis signum att leta upp gömda skatter ur musikhistorien. Med sin virtuosa röst, sitt livfulla agerande på scenen och sitt okonventionella leverne blev Malibran en ikon under sin korta livstid. En tragisk ridolycka ändade hennes liv vid 28 års ålder.

– Jag blev tidigt fascinerad av henne. Hon var en revolutionär kvinna. Hon var inte rädd för att visa känslor, fick människor att gråta av rörelse, vilket också var helt nytt.

Det finns många beröringspunkter mellan Bartoli och Malibran. Båda växte i princip upp på operascenen.. Och båda började sina karriärer med att sjunga Rossinis musik.

– Men Maria var också oerhört mångsidig, spelade harpa, piano och komponerade musik. Det fick mig att förstå ordet diva – jag har alltid undrat över uttrycket – det visar på den ombytliga sidan hos en kvinnlig sångerska.