Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet svek gävleborgarna

Carina Östansjö, FP,

oppositionsråd, om tillståndet i dagens landstingsfullmäktige.

Socialdemokraterna med stödpartier har alltid haft makten i Landstinget Gävleborg. Resultatet är återkommande skattehöjningar, återkommande nedskärningar och återkommande generande statistik när Gävleborg jämförs med andra landsting. Landstinget Gävleborg brukar vara bland det sämsta på det mesta som utförs.

Mot detta har en allians, Samverkan Gävleborg, stått. Den består av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet. Denna allians har lämnat alternativa förslag för att vi skall få en bättre vård och inte minst alternativ till dagens. Och för att vi i framtiden skall slippa återkommande skattehöjningar och nedskärningar.

I slutet av förra året fick Samverkan Gävleborg igenom sin budget för 2009 med hjälp av en avhoppad miljöpartist. Det fanns hopp om att Landstinget Gävleborg äntligen skulle förändras. Men Socialdemokraterna vill inte ha förändring. De ville fortsätta den politik som skapat alla problem.

Och allting har tydligen sitt pris. För Centerpartiet var det makten och landstingsrådsposter. Så när Socialdemokraterna lockade så glömde Centerpartiet den budget man stått bakom och de förändringar som vi gemensamt krävt.

En ny koalition bildades mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Centerpartiets svek visade sig tydligt i den antagna budgeten som arbetades om. Bland annat ströks tio miljoner till psykiatrin, likaså fem miljoner till folkhälsoarbete. Även upphandlingen av Sandvikens sjukhus stoppas, något som både ökat kvaliteten och sparat pengar.

Socialdemokraterna och dess väljare är att gratulera. De kan nu fortsätta den politik de fört i alla år. Vad Centerpartiets väljare skall tycka är inte lika givet. Jag förmodar att de röstade på Centerpartiet för en ny politik och inte för att Björn Brink skall få kalla sig landstingsråd?

Centerpartiet kommer att ha mycket att förklara för väljarna inför valet 2010. Som varför man valde att ingå Gävleborgs egna rödgröna röra och driva socialdemokratisk politik. Socialdemokratisk politik blir ju inte bättre bara för att den administreras av centerpartister.

Carina Östansjö, FP, oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel