Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Central förhandling om nedlagd hjältesaga

GÄVLE
Folkteaterns chef Peter Oskarson skrinlägger planerna på att sätta upp Gilgamesh.

Annons
Uppsättningens regissör Fadil Jaf kräver ersättning för avtalsbrott. Frågan ska avgöras i central förhandling.
Gilgamesh beskrivs som en hjältesaga och handlar om en mans öden och äventyr i Mesopotamien. Den skrevs för nästan 4 000 år sedan, med kilskrift på lertavlor.
Folkteatern hade börjat arbeta med en uppsättning, men hade ännu inte börjat repetera och hade inget färdigt manus. Alla skådespelarna i den fasta ensemblen var engagerade liksom regissören Fadil Jaf. Han har kontrakt med folkteatern till årsskiftet och har spelat i Äktenskapsskolan i Träteatern i Järvsö. Han hade blivit lovad förlängning med Gilgamesh, först även under nästa höst men sedan ändrades det till årets första tre månader berättar han.
- Jag fick beskedet att de lade ner produktionen, utan att det har varit något som helst problem, säger han.
Han känner sig besviken och illa behandlad. Han tror att det handlar om kontroll och är kritisk till att Peter Oskarson inte talade om sitt beslut direkt för honom utan att han fick veta det genom kollegor.

Förhandling väntar

Eftersom han blivit lovad förlängning sökte han inga andra jobb. Han får heller inte fortsätta med sin roll i Äktenskapsskolan. Han har vänt sig till Teaterförbundet och nu väntar central förhandling.
Peter Oskarson anser inte att han begått något avtalsbrott.
- Jag har bedömt att det inte finns några förutsättningar att sätta igång repetitioner, förklarar han beslutet att lägga ner Gilgamesh.
I stället kommer publiken att få se fler föreställningar av Äktenskapsskolan. Skådespelarna har också egna projekt. Eventuellt kan det bli en ny produktion, något som avgörs de närmaste två veckorna.
Fadil Jaf anser att det är oprofessionellt att inte ha en ny uppsättning under ett spelår. Det innebär förlorad tid och pengar.
- Jag är förvånad över att ingen säger Hur kan man göra så? säger han.
Peter Oskarson säger att teatern har i uppdrag att nå en större publik, något man gör genom att spela sommarens uppsättning längre.
- Det är möjligt att vi får ökade intäkter när vi spelar Äktenskapsskolan.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se