Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Central lägenhet lockar

SANDVIKEN
Intresset för lägenheter i centrala Sandviken är mycket stort.

Annons
- Det är kö till de fem lägenheter som byggs om på Baldersgatan, säger Jan Hedwall på sparbankens fastighetsbyrå.
De fem lägenheterna ska säljas som bostadsrätter. Lokalerna finns i de utrymmen där Sandvikens bibliotek fanns tidigare och som sedan skolkansliet, ungdomsenheten och häradsskrivaren har utnyttjat.
- Det här är faktiskt de sista centrala lägenheterna i Sandviken, säger Per-Olov Persson på HSB som hjälper den privata bostadsrättsföreningen som äger lokalerna.
Insatserna kommer att ligga på över 400 000 kronor på den största lägenheten på 118 kvadrat. Vad hyran kommer att hamna är inte klart än.
- Men den kommer inte att bli onormalt hög, säger Sölve Lindström, ordförande i bostadsrättsföreningen. Vi måste komma ihåg att läget är perfekt när den mesta busstrafiken kommer att flyttas till järnvägsstationen.
De fem lägenheterna består av en fyrarummare på 118 kvadrat, en trerummare på 92 kvadrat, tre tvåor på 72 kvadrat och en på 67 kvadrat.
- Det känns tryggt att ha HSB bakom oss, menar Sölve Lindström. Ensam kunde föreningen aldrig ha klarat av ombyggnaden.
Kommunen var intresserad av att sälja lokalerna som kontorsrum, men intresset för centrala kontor är lika med noll i Sandviken. Det är lägenheter det handlar om.
- Vi vet att det är många som vill bo centralt i Sandviken, säger också Ingvar Ryckertz, vd på Sandvikenhus. Problemet är bara att ingen har råd att bygga nytt när de gamla alternativen tagit slut.
Enligt Ryckertz är det samma problem runt om i Sverige. Det är centrumlägenheter det är drag efter.
- Med nuvarande finansiering går det inte att bygga nytt, säger Ingvar. Det måste fram ett ekonomiskt bättre system för nyproduktion.
Det finns fina centrala tomter för framtida lägenheter. Bland annat tomten där i dag restaurang Boomerang finns. Även tomten vid gamla tvättinrättningen ligger högt på intresselistan.
I dag ligger nyproduktionskostnaden på närmare 15 000 kronor per kvadratmeter och då är man uppe på hyror på 1 000 kronor kvadratmetern och år.
JÖRGEN LARSSON