Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cervera köper Dukabutiker

Merparten av Dukas butiker i Sverige köps upp av konkurrenten Cervera, som därmed kan få tre butiker i Gävle. Vad som händer med dem är fortfarande oklart.
– Jag har ringt för att få besked, men det är ingen som kan säga något än, säger Victoria Ricknell, butikschef på Duka i Gävle.

Cervera har redan två butiker i Gävle, en vid Stortorget och en i Valbo köpcentrum. Med köpet av Dukabutikerna vill kedjan bli den dominerande aktören på marknaden.

Cervera köper de flesta av Dukas 70 butiker i landet och får också rätten till varumärket Duka.

Men alla butiker i kedjan ska i framtiden heta Cervera, berättar Stein Petter Ski, chef för investeringar och portföljbolag på huvudägaren Hakon Invest. Varumärket Duka kommer att vara vilande, tills vidare.

Först om någon månad blir det helt klart vilka butiker som ingår i köpet. Dessutom ska köpet godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Enligt Stein Petter Ski ska det då också vara klart vilka butiker som får leva vidare, om nuvarande Cerverabutiker och Dukabutiker konkurrerar med varandra när det gäller läget. Butikerna i Gävle ligger båda vid Stortorget, hundra meter ifrån varandra.

– Vi kommer att anpassa det efter kundbehovet, säger Stein Petter Ski.

Dukabutiken i Flanörhuset har fyra anställda och i går försökte Victoria Ricknell få mer information.

Men detaljerna kring köpet är fortfarande oklara liksom framtiden för butiken.

– Ovissheten är det värsta. Det är klart att man undrar hur det ska bli, säger Victoria Ricknell.

Etthundra meter därifrån ligger Cerveras butik, ett av flera fristående bolag i koncernen. Gävlebutiken drivs i ett familjeföretag.

– Vi har hört rykten om det här men det var få som trodde att det skulle bli något. Men nu har det hänt, säger Kjell Lindberg. Vilka konsekvenser det får i Gävle vill han inte spekulera om.

Det har varit turbulent i branschen de senaste åren, inte minst inom Dukakoncernen. En rad företag bröt sig ur och startade den konkurrerande kedjan Inspiration för några år sedan. I Gävle blev satsningen inte så lyckosam. En av butikerna i kedjan gick i konkurs och den andra lades ner.