Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Champinjon sprängde Bengt och Lenas uppfart: "Hela uppfarten håller på att spricka upp"

Bengt och Lena Hägglund i Gävle åkte på semester till stugan i två veckor. När de kom hem väntade en stor bula på uppfarten med en krater i mitten där svamp stack upp. Nu är hela uppfarten i fara.
– De kommer nog få bryta upp uppfarten i alla fall och gräva bort svampen, den saken är klar tyvärr, säger svampkonsulent Cecilia Hultqvist.

Det var förra året som den första svampen dök upp genom asfalten på uppfarten i Sörby. Då var den inte större än en handboll och Bengt och Lena Hägglund kunde själva platta till asfalten som hade sprängts upp.

Nu, ett år senare, när paret Hägglund kom hem ifrån semestern i Dalarna var svampen tillbaka. På uppfarten ser man en bula som liknar en miniatyr av en vulkan där svampen är lavan som bara väntar på att få komma ut. Svampen är mjuk och når mellan två till tre decimeter i höjd.

Runt om kan man ana fler sprickor där svampar är på väg upp men som ännu inte lyckats pressa sig genom asfalten.

– Hela uppfarten håller på att spricka upp, säger Lena Hägglund.

För Lena Hägglund funkar det inte längre att platta till asfalten, förödelsen är för stor. Frustrationen är påtaglig kring att inte veta hur de ska gå till väga.

– Vi vet inte hur det ska bekämpas och om vi skulle asfaltera om vet vi inte heller om det kommer tillbaka, det handlar om mycket pengar, säger Lena Hägglund.

Ju mer bulan har växt har även folk stannat längs med gatan för att titta på den nytillkomna bulan.

När Cecilia Hultqvist, svampkonsulent i region öst, får titta på bilderna kan hon konstatera att det rör sig som en slags champinjon.

– Det är rätt vanligt att champinjonen växer upp genom asfalt, den är troligtvis dessutom inte ensam utan det rör sig nog om flera.

Hur svampen ska bekämpas har Cecilia Hultqvist dock svårt att svara på.

– De kommer nog få bryta upp uppfarten iallafall och gräva bort svampen, den saken är klar tyvärr.