Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chans för äldre att flytta ihop

SANDVIKEN
Många äldre par tvingas att separera när en av dem blir sjuk och måste flytta in på hem.
Det vill socialkontoret i Sandviken ändra på.

De har bett politikerna i äldreomsorgsnämnden att ändra på reglerna så att även dessa par kan sluta sina liv tillsammans.
-I vissa situationer är det helt enkelt inte etiskt försvarbart att skilja makarna åt, säger Ingrid Nilsson, handläggarchef på socialkontoret.
Personer som ska flytta in på något av kommunens serviceboenden är ofta ledsna över att de måste lämna sin livskamrat, berättar hon. De kan ha levt tillsammans i 50 år. Om en av makarna blir dement och måste flytta innebär det att den andre blir ensam kvar i det gemensamma hemmet med alla minnen.

Mjukar upp reglerna
Lagen säger att bara den som har behov av vård har rätt till en plats inom äldreomsorgen. Men om man mjukar upp reglerna och låter maken/makan flytta med till en lite större lägenhet erbjuder man dem ett bättre liv, menar Ingrid Nilsson.
Enligt henne skulle inte förslaget bli särskilt dyrt. Man tänker nämligen bara erbjuda lösningen åt par som redan har hemtjänst. Man flyttar därmed bara över resurser från hemtjänsten till serviceboendet.

Hitta lägenheter
Problemet är att hitta lägenheter som är stora nog för två personer.
Socialkontorets utredning har visat att det finns 76 stycken tillräckligt stora lägenheter i Sandviken i dag. De flesta på Solängsgården, Vallgården och Tallbacksvägen.
Att bygga nya lägenheter är inte aktuellt, enligt Ingrid Nilsson.
Hon räknar med att mellan tio och 15 par kan bli aktuella för parboende varje år.
Förslaget förutsätter att man bara vänder sig till par där även den andra maken har hemtjänst.
När den ene avlider bör man kunna skriva över kontraktet på den efterlevande maken/makan.
Förslaget ska diskuteras i äldreomsorgsnämnden i dag.

MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se