Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chansen att välja hemtjänst

Ska äldre som beviljas hemtjänst i Gävle fritt kunna välja mellan kommunala och privata utförare?

Bland politikerna går åsikterna isär, men Kerstin Mellberg, 76, vet vad hon vill. För ett år sedan bytte hon den kommunala hemtjänsten mot hushållsnära tjänster.

– Nu är det Camilla som kommer varje gång. Vi trivs så bra ihop, säger hon.

Solen ligger på och gör det nästan outhärdligt varmt i lägenheten högst upp i höghuset i Sörby där Kerstin Mellberg bor. Hon är pollenallergiker och kan inte ha fönstren öppna. På grund av artros har hon även svårt att gå. Men Camilla Persson servar henne med isvatten och kylklampar.

– När Camilla kom in i mitt liv blev det roligare att leva, konstaterar Kerstin Mellberg.

Camilla Persson driver sedan förra sommaren Gästriklands privata hemtjänst, ett företag som säljer hushållsnära tjänster. Hon har två anställda och ett hundratal kunder runt om i hela Gästrikland, främst i Gävle. Kunderna får hjälp med vardagliga saker som att städa, laga mat, handla, gå promenader och duscha. Timpriset är 200 kronor.

– De flesta av mina kunder är pensionärer och köper kanske en timme i veckan. Många har det som ett komplement till den kommunala hemtjänsten. Jag tror att vi behövs båda två, säger Camilla Persson.

För två år sedan blev Kerstin Mellberg beviljad kommunal hemtjänst i form av städning var tredje vecka. Städningen utfördes av Förenade Care som driver hemtjänst i södra Gävle på uppdrag av kommunen. Alla som bor där är hänvisade till samma entreprenadföretag.

– Under sju månader var det minst 15 olika personer här och städade. Inget ont om dem, men det blev opersonligt. Hela tiden fick jag instruera nya personer, och de hade sina regler att följa. De fick inte putsa fönster eller städa bakom spisen, även om jag erbjöd mig att dra fram den. Jag är van vid att ha det rent och snyggt omkring mig, och tänkte ”Är det så här det är att bli gammal?”, säger Kerstin Mellberg.

När hon såg annonsen om Camilla Perssons företag kastade hon sig på telefonen. I dag köper hon tre timmars städning i månaden av det privata företaget för ett något lägre timpris än hos kommunen.

– Nu är det Camilla som kommer varje gång och hon vet precis hur jag vill ha det. Dessutom hjälper hon alltid till om jag ber om något extra. Vi kommer så bra överens. Jag har inte tråkigt en sekund när hon är här, säger Kerstin Mellberg.

Camilla Persson säger att det är tack vare RUT-avdraget som hennes företag kan existera. Hon är rädd för att RUT-avdraget ska försvinna.

– Då måste jag nog lägga ner mitt företag, säger hon.

Men hon ser en möjlighet att fortsätta: om Gävle kommun inför valfrihetssystem i hemtjänsten som just nu är en het politisk fråga. Genom att uppfylla särskilda kvalitetskrav skulle hon då få rätt till ersättning från kommunen för att driva hemtjänst åt de äldre som vill. Var någonstans i Gävle de äldre bor skulle inte längre spela någon roll – valet av utförare skulle bli upp till pensionären.

– Då skulle jag välja Camilla, säger Kerstin Mellberg.

Skillnaden för Kerstin skulle kunna bli ett något högre timpris och färre beviljade timmar, som tidigare.

En majoritet i omvårdnadsnämnden har redan sagt ja till förslaget, men när det nådde kommunstyrelsen och fullmäktige valde en majoritet att skjuta upp beslutet ett år för att utreda vissa saker vidare.

I juni 2011 ska det sista ordet sägas om valfrihetssystemet ska införas eller inte.