Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefens dystra besked om ambulansen – vill se över möjligheten att sänka beredskapsmål

Sommarens neddragningar inom ambulanssjukvården väntas påverka hur lång tid det tar för ambulanspersonalen att nå patienterna. Det medger Simon Nilsson efter den senaste kritiken – då det dröjde över en halvtimme för en ambulans att komma till olycksplatsen.

Ett ekonomiskt sparbeting av "sällan skådat slag". Så beskriver ambulanssjukvårdens tillförordnade verksamhetschef, Simon Nilsson, den ekonomiska krisen som uppkommit för Region Gävleborgs hälso- och sjukvård.

Läs också: Läs vårdchefernas krisbrev – regionens sjukvård i allvarlig knipa

Nu öppnar han för att sänka ambitionsnivån inom till exempel ambulanssjukvården, för att spara pengar.

– Skulle vi få ett påslag på 180 miljoner till hälso- och sjukvården skulle vi förstås kunna eftersträva samma höga beredskap, säger Simon Nilsson.

Att hälso- och sjukvården inom Region Gävleborgs dras med stora ekonomiska problem har vi rapporterat om tidigare. Det kontroversiella beslutet att införa nattjour för ambulanspersonalen har varit ett sätt att sänka kostnaderna inom den verksamheten.

Beslutet har fått långtgående konsekvenser, i form av nästan 40 uppsägningar och ett infekterat förhållande mellan personal och ledning. Det har också bidragit till en bemanningskris för ambulanssjukvården – i synnerhet inför högsommaren.

Läs mer: Räddningstjänsten kritisk efter olycka: "Fick vänta en halvtimme på ambulans"

Det har redan gjort att Region Gävleborg tvingats till en tillfällig sänkning av beredskapsnivån för ambulanssjukvården. Ett beslut som fått kritik från till exempel Räddningstjänsten, som fruktar att deras arbetsbelastning med så kallade IVPA-larm ("i väntan på ambulans") kommer att öka.

– Räddningstjänstens kritik är framförd tidigare, det är en flerårig trend de sett. Vi har lovat att sitta ned med dem till hösten och granska detta i detalj, vår tro är att en del av IVPA-larmen dras "i onödan". Men vi behöver studera larmen i detalj för att se om det stämmer, säger Simon Nilsson.

Läs mer: Krisen i sjukvården kom som en överraskning för ledningen: "Vi har inte haft full kontroll"

I samband med en trafikolycka i Söderhamn natten till torsdag framförde räddningstjänsten ny kritik mot ambulanssjukvårdens ledning. Det ska då, enligt räddningstjänsten och vittnen på plats ha tagit över 20 minuter för en första ambulans att ta sig fram till olycksplatsen.

Den ambulansen ska dock redan ha varit fullastad med en patient och var därför tvungen att åka vidare. Inte förrän efter en halvtimme från olyckslarmet kom en ledig ambulans till platsen.

Simon Nilsson hävdar att händelsen inte är relaterad till sommarneddragningen, eftersom det är ordinarie drift nattetid i södra Hälsingland. Däremot medger han att väntetiderna på ambulanssjukvård kan komma att öka i samband med sommarens neddragningar.

– Vi förväntar oss en ytterst marginell, om någon, påverkan på prio 1:or. Något större påverkan på prio 2 och 3, säger han.

Insändare om sommarberedskapen: "Ambulansneddragningarna baseras på okunskap och bluff"

Samtidigt öppnar Simon Nilsson för att omvärdera ambulansens fastställda målberedskap. Det trots att regionens ambulanssjukvård enligt den senaste offentliga statistiken, som samlas in och tillhandahålls av organisationen Nysam, inte lever upp till sina tidigare beredskapsmål – att nå 90 procent av alla akut sjuka patienter inom 20 minuter (så kallade prio 1-larm) och 99 procent av övriga sjuka patienter inom 30 minuter (prio 2).

– Nysam-målen vi har är bland de högsta ambitionerna i landet, vilket är värt att ifrågasätta, säger Simon Nilsson.

Så du menar att målen om beredskap bör sänkas?

– De bör ses över och relateras till vilken sjukvård vi har råd med utifrån det ekonomiska läget.