Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefer kan få bonus

GÄVLETrots börsras och dålig orderingång får storbolagens koncernledare ut miljonbelopp i bonuspengar.För Sandviks vd Lars Pettersson räcker det till exempel långt att hålla budget.

Annons
- Jag får ett visst bonusutfall om vi når budget. Generellt sett är det ungefär hälften. Sen tillkommer de personliga målen och en del andra faktorer, säger han.

Hälften är i Lars Petterssons fall ungefär 1,7 miljoner kronor.

- Lars har i dag en fast lön på 3,5 miljoner kronor per år, och en rörlig lön relaterad till resultat på maximalt halva totalersättningen, säger Sandviks informationsdirektör Heléne Gunnarson.

Det skulle innebära 3,5 + 3,5 miljoner kronor om det gick tillräckligt bra för företaget.

Men hur mycket bonus Lars Pettersson får i år vet han inte.
- Jag har faktiskt inte gjort någon beräkning. Men det behöver faktiskt inte gå särskilt dåligt för att den ska utebli, säger han.

Förutom resultat, det vill säga vinst, sätter företaget upp individuella mål för koncernledningen som påverkar deras bonus. Det kan till exempel röra sig om förvärv eller marknadsandelar.

Enligt Heléne Gunnarson har alla ledande befattningshavare i Sandvik en rörlig del av lönen.
Lars Petterssons företrädare Claes-Åke Hedström fick förra året en bonus på 3,7 miljoner kronor.

På skogsföretaget Stora Enso omfattar bonussystemet alla anställda. Går det bra för företaget utfaller ett tillägg på sju procent av baslönen till de anställda.
Den bonusen är till 60 procent baserad på finansiella mål, och 40 procent individuella mål.
Koncernledningen har däremot hemliga individuella avtal, enligt Stora Ensos svenska personaldirektör Jan Moritz.
Han vill poängtera att bonuslönerna utfaller året efter att de förtjänats. Att företagets vd Yngve Stade fick 2,3 miljoner kronor i bonus förra året fastän företaget minskade sin vinst beror alltså på att år 2000 var ett mycket bra år för skogsindustrin.

MAGNUS LUNDQUIST