Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefer tjänar för lite?

Genomsnittslönen för en chef i Gävleborg är 32 300 kronor i månaden, enligt färsk statistik från fackförbundet Ledarna. Med den månadslönen hamnar länet på 14:e plats i chefslöneligan.

Landets 500 000 chefer tjänar i snitt 34 000 kronor och männen har dragit ifrån kvinnorna i chefslöneligan. Snittlönen för landets chefer står inte i rimlig proportion till chefernas arbetsuppgifter och ansvar, anser chefsorganisationen Ledarna.
Det finns en liten grupp chefer i det privata näringslivet som har månadslöner på runt 80 000 kronor. Men det stora flertalet av landets 500 000 chefer har månadslöner som ligger en bra bit under 30 000 kronor per månad, visar Ledarnas statistik över förra årets chefslöner.
– Ganska många av landets chefer har en låg lön i förhållande till det de förväntas presentera, säger Ledarnas ordförande Annika Elias.
– Det handlar främst om låglönebranscher som servicesektorn, handeln och vissa delar av offentlig sektor där lönerna är låga. Det är kvinnodominerade sektorer, där det verkar vara svårt att få upp lönerna.
Länsvis toppar cheferna i Stockholm löneligan med en snittlön på 37 000 kronor, medan Jämtlandscheferna intar bottenplatsen med en snittlön på 31 042 kronor per månad.
Ledarnas undersökning visar också att 28 procent av cheferna i Gävleborgs län bytte jobb under 2008. 21 procent bytte till ett nytt jobb hos samma arbetsgivare. Sju procent började hos en annan arbetsgivare.

CG Ström