Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: 25 år sen mitt första journalistjobb – vad händer nästa kvarts sekel?

 25 år – ett kvarts sekel. Är det länge? För de flesta är det i alla fall ett halvt yrkesliv.
Det är exakt där jag befinner mig nu.

För nu i november är det 25 år sedan jag efter en halvseg prao-vecka på Ljusnan fick frågan om jag ville börja ”att jobba lite” åt Ljusnan på helgerna. Jag sa ja. Första jobbet var att bevaka ett luciatåg. Jag lånade mormors pocketkamera och fotade ganska hemska blixtbilder i en bygdegård.

Sen har det bara rullat på.

Då i november 1993 hade jag en termin kvar på gymnasiet. På radion spelades Ace of Base och Nick Borgen flitigt. Julkalendern var Gubben Pettson och Tomtemaskinen och årets julklapp var ”parfym”. Först året efter – 1994 – var det dags för mobiltelefonen som årets julklapp…

1993, visst det är ju inte stenåldern även om det var ett tag sedan. Allting är relativt. Då fanns inte mobiltelefonen i var persons ficka. På redaktionerna fanns mörkrum och reportrar som skrev på skrivmaskin. Det stod knastrande printrar i hörnen och det luktade trycksvärta i varje tidningshus.

I dag rekryterar jag chefer som inte var födda 1993 och nästa år försvinner den sista tryckpressen för morgontidningar från länet.

Nej, jag är inte nostalgisk och nej – det var inte bättre förr. Dock kan man konstatera att det hänt så otroligt mycket på dessa 25 år. När det i veckan kommer VMA-larm om storbrand i Gävle sänder vi live och när bandymatcher spelas så är vi där och visar dom direkt för våra prenumeranter.

Då, 1993, publicerade vi oss en gång per dygn. I dag har vi bemanning dygnet runt, årets alla dagar och rapporterar direkt när något händer eller så fort vi får reda på en nyhet.

Och har du laddat ner vår app får du en push – ett pling – direkt när en nyhet du är intresserad publiceras.

Vi har startat inloggningshjälp i Gävle och Sandviken. Där bjuder vi in läsare att ta med sig sin telefon, platta eller dator och få hjälp med alla inställningar för att kunna ta del av allt som ingår i prenumerationen redan. Kön ringlar lång och på nån ort har vi kölista för läsare som vill komma in. Det är fantastiskt och visar vilket intresse det finns för det vi gör.

Det är jag glad för!

Bara genom att förstå historien kan man förutse framtiden, brukar det heta.

Så med denna tillbakablick i bakhuvudet – hur kommer det se ut om ytterligare 25 år? Hur ser medievärlden ut 2043? Vilka titlar och varumärken har vi då? Finns vi kvar? Hur tar människor del av nyheter då? Hur kommer dom till oss intresserade och nyhetstörstande?

Jag har – ärligt talat – ingen aning.

Det enda man kan vara säker på är att allting kommer ha utvecklats. Och det i en snabbare takt än vad nån kunnat förutspå.

Hör gärna av er om ni har en teori eller gissning!