Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Bra att vår granskning väcker känslor – men vad händer nu?

Nya Kastets skola har direkta kopplingar till Gävle moské, har vår granskning i veckan bevisat.

Annons

Det är ett faktum som ansvariga nekar till. Och man skyr inga medel för att förhindra oss att avslöja det. Man är till och med beredda att begå misstänka lagbrott för att dölja det.

Dels fick vår reporter utstå personliga kränkningar samtidigt som han mot sin vilja filmades. Dessutom tvingades han radera bilder under hot från Gävleimamen, som dessutom viftade med knytnävarna.

Dessa händelser är polisanmälda och såvitt jag vet pågår förundersökningen ännu kring detta. Jag hoppas verkligen att dylika handlingar är kriminella. För att genom hot och skrämsel förhindra den fria pressen är ett direkt angrepp på vår demokrati.

Och som inte detta vore nog fortsatte Nya kastets skolas huvudman på samma spår vid våra uppföljande artiklar. ”Jag har bevis att ni har betalat pengar till den lärare som gav er falsk information om skolan", skrev han i ett sms till GD.

Läs mer: Rösterna inifrån Nya Kastet slår larm: "Barnen blir helt isolerade från det svenska samhället"

Dessutom hotade han via Arbetarbladet att dra sina medarbetare inför rätta, helt i strid mot efterforskandeförbudet som även friskolor lyder under.

Han gav också detta tvetydiga svar på frågan om att det faktiskt är tre anställda som uttalar sig i GD:

”Om de vågar vill jag gärna träffa dem”.

Exakt vad skolans huvudman menar med det vill jag inte spekulera kring. Men det som uppvisas är en skrämmande syn på hur vårt samhälle fungerar och hur man egentligen kan och ska bete sig. Man kan verkligen undra vilken bild av samhället hans skola förmedlar till alla elever.

Våra avslöjanden har gett stort eko. Flera medier – allt från public service till kvällstidningar – har rapporterat om detta. Ministrar uttrycker sin förfäran och kulturministern pratar redan om en lagskärpning.

I sociala medier har debattens vågor svallat höga. Och rätt många läsare har valt att skicka några uppmuntrande rader via mejl. Här är tre exempel:

”Fortsätt med denna grymma journalistik!
Ni står upp för vad som är rätt och fel i samhället”

 

”Tänk på att aldrig vika sig. Dra fram dom i ljuset.”

 

”Läste just din krönika och tummen upp. 
För att ni står på er och att du står upp för dina medarbetare.” 

Så, vad händer nu? Ja, jag hoppas att polisutredningen fortsätter och att lagligheten i dessa personers agerande verkligen prövas. Det måste vara kriminellt att genom hot tvinga en journalist att radera bilder!

Jag hoppas också att ansvariga för skolverksamheten i stort kikar närmare på de brister vår granskning blottlagt – och om man också konstaterar att allt inte står rätt till också agerar kring det. Alla elever förtjänar en bra skolgång.

Dessutom kommer vi – förstås – fortsätta att granska detta. Har du tips eller inspel, tveka inte att kontakta mig. Du har din fulla lagliga rätt att vara helt anonym.