Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Det här gör mig heligt förbannad

 
Granskningen av Nya Kastets Skola
Visa alla artiklar

Vad är ett hot? Hur långt får man gå i försöken att styra vilken bild som sprids om sig själv? Vilka metoder får man ta till för att försöka påverka journalister?

De frågorna kan tyckas enkla, men ju mer man tänker på dem desto svårare blir det.

Läs vår granskning av Nya Kastets skola och särskilt krönikan om mötet som slutade med en polisanmälan. Det är ett utmärkt exempel på hur personer tar till ”alla medel” för att tysta en journalist, eller i alla fall få hen att inte skriva allt en tänkt. Det handlar om ett försök att hindra fri och oberoende journalistik. Och det, det gör mig riktigt förbannad!

Det handlar om att Gävleimamen – som medvetet undvikit oss i fyra år – plötsligt och oannonserat dyker upp vid en intervju. Vår reporter trängs in i ett rum med tre män, där en ständigt filmar honom samtidigt som imamen uttrycker personliga kränkningar och viftar med knytnävar.

Kan det bli tydligare än så?

Först som sist, att tre mot en ge sig på en enskild reporter är fegt, dumt och uselt. Den personen gör endast sitt jobb. Den personen är utskickad av mig. Har man synpunkter på journalistiken som vi bedriver är det mig man ska vända sig till. Och är man så dum att man vill skrämmas eller hota, ja då är det mig man ska ge sig på.

Det är jag som är juridiskt ansvarig för det vi publicerar.

När vi granskade Gävle moské 2015 blev vår dåvarande chefredaktör dödshotad av en nära släkting till imamen. En annan släkting uttalade vid ett annat tillfälle något som uppfattades som bombhot, vilket ledde till en massiv polisinsats kring vår redaktion.

Det är mot den bakgrunden den här händelsen nu ska ses. För fyra år sedan gick det så långt för att straffa eller tysta oss. Det slutade med en fängelsedom i tingsrätten, något som hovrätten sedan mildrade till dagsböter och villkorlig dom.

Givetvis har vi polisanmält denna händelse också. Alla försök att genom hot eller skrämsel påverka eller tysta journalistiken bör fördömas. Alla sådana försök är ett angrepp på vårt fria samhälle och vår demokrati.

Att försätta en journalist i denna situation, att i underläge tvingas utstå skrämselhandlingar och hotelser – det gör mig heligt förbannad!

Hoppas verkligen rättsväsendet ser det på samma sätt.