Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Tack för alla kloka synpunkter från er läsare!

Stort och varmt tack till alla som har engagerat sig i Gefle Dagblads nystart genom att svara på vår enkät! Nu har vi påbörjat arbetet med att ta vara på alla de önskemål som kommit in, för att utveckla Gefle Dagblad.

Totalt svarade fler än 900 på enkäten. Dessutom har nära 300 personer kommit med utvecklade synpunkter i fritext, ytterligare andra har skickat brev, mejl eller tagit personlig kontakt.

Gefle Dagblad har varit en nyhetskälla i 125 år. År 2020 blir inget undantag - vi kommer att bidra med ännu mer relevant lokaljournalistik.

När jag bara hade jobbat på tidningen i några dagar, den sista veckan i november, skickade vi ut en enkät till er läsare. I förra veckan, innan det började brinna bilar i Sätra, samlades vi på Gefle Dagblads redaktion för att diskutera framtiden. Vi är glada för att ni, våra läsare, i grunden tycker om Gefle Dagblad och anser att tidningen är pålitlig och nära. Men samtidigt efterfrågas mer fördjupande perspektiv och sammanhang samt fler artiklar som inspirerar och berör. Eller, som en läsare skrev i sitt enkätsvar:

Vilka satsningar görs i Gävle som påverkar min vardag nu och i framtiden.

Precis så. Gefle Dagblad ska både vara en källa till djupare förståelse för vad som sker i vårt samhälle, och till snabb koll på vad som händer just nu. Vi vill vara till nytta och vi vill vara en samlingsplats för nyheterna som har betydelse för er läsare, oavsett publiceringskanal.

När vi frågade vad ni vill läsa mer om så varierade svaren stort. Extra populärt är näringsliv, brott och straff, lokal sport, åsikter och berättelser om människor härifrån. Men någon vill helst läsa mer sport, en annan vill ha mindre sport, en tredje vill läsa mer nöje och en fjärde vill fördjupa sig i kommunpolitik.

Det är härligt att så många, med massor med olika intressen, kan samlas kring en och samma tidning. För en sak som förenar er kan sammanfattas av läsaren som skrev:

Oerhört viktigt att lyfta fram och belysa det lokala.

Det efterfrågas allt från mer kunskap om järnvägens framtida sträckning, över granskningar av kommunala bolag till konkreta frågor som om det finns tillräckligt med el i Gävle för en omställning bort från fossila kraftkällor.

En del synpunkter sticker ut – och där kommer vi att jobba med förändringar och förbättringar under våren.

Slutsatsen är ändå främst att ni vill ha mer lokal journalistik. Så GD ska vara bäst i Gävle när det kommer till lokal daglig nyhetsrapportering, i våra olika publiceringskanaler, och vi vill göra skillnad med våra granskningar. Och så ska vi, på er uppmaning, inte glömma: Även Gävle är mer än den centrala staden.

Vi är inte alls klara. Så håll utkik. Vi återkommer med nysatsningar efter ytterligare arbete. Och fortsätt skicka mig mejl och synpunkter och – minst lika viktigt för en god journalistik – hör av er med tips!

PS. Vinnarna av biobiljetter är dragna bland alla er som svarat på enkäten, där tio personer får två biobiljetter var. Vinnarna meddelas personligen.