Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Vi låter oss inte stoppas

Gefle Dagblad bombhotades på torsdagen.

Polisen ringde mig strax innan lunchtid och berättade att ett hot kommit in och de nu var på väg till byggnaden. Min första reaktion, en nanosekund innan hjärnan satte igång, blev att titta ut genom mitt fönster, ut över Hattmakargatan i centrala Gävle där GD:s redaktion sitter i ett hus där vi gjort lokala nyheter i 120 år.

Som om personen som ringde in bombhotet till polisen skulle stå i något gathörn och vänta. Så var förstås inte fallet, men tanken blir som ni också vet inte alltid rationell när något plötsligt händer som känns otäckt.

Och torsdagen var en jobbig dag på Gefle Dagblads redaktion. Man får inte hota en tidning för det den publicerar. Det är att ställa sig i vägen för både yttrandefrihet och pressfrihet, och då är det de stora demokratiska värdena som står på spel.

GD:s medarbetare ska inte behöva gå till jobbet och känna sig rädda för att de har gjort sitt jobb. När jag tänker på det blir jag så otroligt arg. Vi låter oss självklart inte hindras i vårt jobb även om vi blir hotade. Men vi borde slippa det.

Den granskning som är anledningen till hotet, rapporteringen kring radikalisering i gävlemoskéns ledande skikt, är en av de viktigaste som Gefle Dagblad har gjort. Jag är stolt över den, och över mina modiga medarbetare. Jag tänker också på frilansaren Magnus Sandelin som varit en stor och viktig del i GD:s jobb, en modig journalist. Vi som redaktion står också bakom honom.

Nu fortsätter vi att göra jobbet för gävleborna.

Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad

Läs också: Därför granskar vi Gävles moské

HÄR ÄR NÅGRA AV LÄSARREAKTIONERNA:

”Vill uttrycka min tacksamhet och respekt”

Jag vill med detta mail uttrycka min tacksamhet och yttersta respekt för artiklarna ni skrivit om islamisterna i Gävle. Detta är något fler tidningar och journalister bör göra men tyvärr är för fega.

Denna problematik ni lyfter är ett spritt problem i många länder och man vågar inte lyfta debatten. Jag läste idag att ni blivit bombhotade och vill därför uppmana er till att inte ge vika för dessa demokratiföraktande personer. Mina föräldrar flydde själva från denna terror och upplever den nu i Sverige. Jag är därför oerhört tacksam för det arbete ni lägger ned, ni och er röst behövs i debatten.

Jag tackar er ödmjukast för ert arbete, keep up the good work.

Elias

”Hoppas verkligen att ni fortsätter på den inslagna vägen!!”

Jag har haft tillgång till GD sedan barnsben, och envisas nu på gamla dar med att prenumerera på er papperstidning. Under det senaste året tycker jag att det dykt upp ovanligt många läsvärda och vassa reportage. Det har gjorts granskningar av storföretag, kommuner och religiösa organisationer på ett sätt som jag gillar skarpt! Under tidigare år har ofta GD utmärkt sig för menlösa och okritiska reportage, där ledstjärnan verkar ha varit att inte stöta sig men den granskade. Jag hoppas verkligen att ni fortsätter på den inslagna vägen!!

Tomas

”Ni utför ett otroligt viktigt arbete!”

Vill bara uttrycka min tacksamhet gentemot eran granskning samt offentliggörande utav imamens sympatiseringar till IS. Ni utför ett otroligt viktigt arbete!

Tack så hjärtligt! Stå på er!

S.E

”All heder till er redaktion”

Ser i media att ni blivit hotade för er publicering. Jag har läst och tycker ni skriver på ett upplysande fint sätt!

All heder till er redaktion och jag hoppas att andra tidningshus ställer sig bakom er rätt att skriva och publicera och att de själva vågar skriva granskande reportage!!!!!

Heja

”All heder åt GD”

Jag blev först idag medveten om GDs granskning av yttringar av islamsk radikalism i Gävle. Det hedrar GD att ni bevakar radikala politiska våldströmningar likvärdigt. Många inom massmedia verkar vända blinda ögat till yttringar av islamism. Vi kommer att få anledning att ångra detta, tror jag. Salafismen hotar inte bara förhållandet mellan muslimska invandrare och etniska svenskar, utan också interna förhållanden inom den muslimska gruppen. En potentiell krutdurk, således. All heder åt GD och Era skickliga och grävande journalister!

JH

”Såg hur salafisterna tog över...”

Jag vill gärna uttrycka min uppskattning av er granskning av den radikala islamismen. Jag bodde i Tunisien några år och såg hur salafisterna tog över efter revolten 2011 och förhindrade en demokratisk utveckling, i stället har landet blivit en bas för rekrytering och utbildning av IS krigare. Otäckt och tragiskt. Information om det som pågår i Gävle ska spridas till allmänheten, bra jobbat. Samtidigt en balansgång, det får inte leda till ökad främlingsfientlighet och allmänt muslimhat.

Bosse

”Mycket mycket bra och modigt”

Vill framföra mitt tack för dagens krönika och tidigare och nu pågående granskning av salafismen i Gävle. Krönikan visar att man kan utföra sitt journalistiska uppdrag utan att svartmåla alla muslimer. Mycket mycket bra och modigt. Vänliga hälsningar

AJ

”Modigt, beslutsamt, konsekvent.”

Modigt, beslutsamt, konsekvent.

Mycket bra jobbat!

Hälsning, Stefan B

”Tack”

Tack..... för att Ni vågar göra moskéjobben.