Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefsläkare slutar i protest

Planerna på att centralisera stora delar av länets specialistvård till Gävle skapar turbulens inom landstinget. Nu hoppar en av chefläkarna inom primärvården av i protest.

Det stormar rejält i Hälsingland sedan landstingets tjänstemannaledning i förra veckan lade fram sina genomgripande sparförslag för sjukvården i länet.

Tjänstemännen vill, som GD berättat, avveckla stora delar av specialistvården vid sjukhusen i Hälsingland. Därmed skulle hälsingarna få betydligt längre till akut- och förlossningsvård, något som skapat oro och ilska i landskapet.

Ett konkret resultat av förslaget är att raden av avhoppade/petade chefer i landstinget förlängs med ytterligare ett namn. Anders Lång säger upp sig som chefläkare inom primärvården i Hudiksvall.

– Jag ställer inte upp bakom förslagen och då kan jag inte sitta kvar som chef, säger han.

Anders Långs huvudinvändning är att en centralisering i den här omfattningen riskerar att underminera läkarrekryteringen i Hälsingland. Ett bantat Hudiksvalls sjukhus tappar i attraktionskraft, läkare under utbildning kommer inte längre att vilja göra sin AT-tjänst där. Detta drabbar i förlängningen även hälsocentralerna.

– Börjar man plocka bort vitala delar på ett sjukhus faller snart även resten. Till slut har vi varken en bra sjukhusvård eller en bra primärvård i Hälsingland, säger Anders Lång.

Han menar också att den medicinska säkerheten försämras av att människor får längre till akutsjukhus. Även om ambulanssjukvården är väl utrustad kan den inte ersätta en operationssal på ett närliggande sjukhus, till exempel vid svåra trafikolyckor.

Anders Lång säger att han försökt framföra sina åsikter i samband med ett möte med politiker i Hudiksvall men att han blivit stoppad av divisionsledningen.

– Det är ytterligare ett skäl till att jag inte vill ha kvar det här uppdraget.

Berit Fredricsson, chef för division primärvård, säger att hon inte är förvånad över Anders Långs avhopp. Kan man inte ställa upp bakom idéerna i strategiplanen är det förståeligt att man vill kliva av som chef, tycker hon.

Även hon ser en risk att läkarrekryteringen till primärvården i Hälsingland försvåras om Hudiksvalls sjukhus krymper.

– Det är ett observandum för oss och något vi också tar upp som en konsekvens i strategiska planen, säger hon.

Däremot reagerar hon starkt emot att Anders Lång påstår sig ha blivit tystad.

– Han får uttrycka vad han vill i interna diskussioner och som privatperson men ska han representera primärvårdsdivisionen utåt måste han stå för divisionens gemensamma syn. Det är inget konstigt, så fungerar det i alla organisationer, säger Berit Fredricsson.