Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer såg sju vargar utanför Gävle

Hunden var släppt och tio jägare spanade efter älg vid sina pass.
Då såg Christer Malmquist sju vargar som sprang över en väg.

Det var på långt håll – cirka 200 meter – och det hela var över på några sekunder. Men Christer Malmquist är helt säker på sin sak.

– Det är inget snack om att det var vargar. Två vuxna och fem valpar.

Han är ordförande i Kubbo jaktlag – ett av 18 jaktlag som delar på Furuviks jaktområde strax söder om Gävle som ringas in av E4:an och väg 76 som går genom Skutskär. Redan under första jaktdagen för cirka två veckor sedan upptäckte jaktlaget ett kadaver med vargspillning runtomkring. Sedan dess har andra jägare gjort vargobservationer i området.

På lördagen satt Christer Malmquist på pass mellan Glamsen och Mohäll och spanade efter älg. En halvtimme tidigare hade en passkytt sett två vargar ungefär 500 meter därifrån.

Av en slump tittade Christer Malmquist mot skogsvägen i närheten precis när en vuxen varg korsade den. Sedan kom ytterligare en vuxen varg och fem valpar.

– De sprang på led. Efter fem sex sekunder hade alla tagit sig över vägen och var borta, säger Christer Malmquist.

Han meddelade jaktkompisarna och hundägaren kallade in sin hund. Sedan var jakten över.

– Det kändes osäkert att fortsätta. Två tre andra jaktlag gjorde samma sak, säger Christer Malmquist.

I juni ifjol skrev Gefle Dagblad om länsstyrelsens inventering som pekade på att en vargtik hade etablerat sig i det så kallade Glamsen-reviret som går in i Furuviks jaktområde.

Läs mer: Tre nya revir bäddar för fler vargar

I december hittades misstänkta vargspår i snön i närheten av ett hus i Kubbo. Då kunde länsstyrelsen säkerställa att det verkligen handlade om två vargar som gått rakt fram i 300 meter.

Efter sin observation i lördags känner sig Christer Malmquist säker på att de två vuxna vargar som tidigare rört sig i Glamsen-reviret nu har bildat familj.

– Det har gjorts en del observationer på senare tid, men ingen har sett några valpar. Så jag blev lite förvånad, säger han.

Som jägare välkomnar han inte konkurrensen.

– Om älgen ska räcka kan vi inte skjuta lika många som förut. I år är vårt jaktlags kvot bara två älgar, förr om åren har vi fått skjuta sex.

Han tror att jaktlaget kommer att avsluta jakten i förtid.

– När det är så ont om älg och ingen vågar släppa hunden är det ingen idé att nöta på till och med februari. Jag tror inte att vi jagar mer än halva november i år, säger Christer Malmquist.

Läs mer: Gävlevargen har fått en partner

Läs här om Kevin som mötte varg på vägen hem