Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christoffer frisk från sin hjärntumör

GÄVLEI helgen håller Barncancerfonden riksmöte på Furuvik med 500 barn och vuxna från landets sju barncancerföreningar.

Familjen Rosendahl från Örnsköldsvik är en av familjerna som kommer för att träffa andra i samma situation och göra något roligt tillsammans.
Sonen Christoffer ska börja i tvåan till hösten, han rider och tränar karate, men för fyra år sedan, då han opererades för hjärntumör, var han väldigt sjuk. Han visar sitt ärr i nacken, men när mamma Marika berättar säger han att han blir skrajsen och går ut en stund. Snart får han sällskap av lillasyster Madeleine.
- Barncancerföreningen hade fikakväll på sjukhuset varje onsdag. Där kunde man prata bort en stund. Man har ett stort behov av att prata och föräldrar och vänner kan bli uttjatade, säger Marika Rosendahl, som är aktiv i barncancerföreningen för Umeåregionen.
Efter att sonens godartade tumör i hjärnstammen upptäckts och läkarna, trots tvivel, lyckats operera den väntade drygt tre oroliga veckor på intensivvårdsavdelning och därefter två månader på barnkliniken i Umeå. Först två år efter diagnosen började familjen hitta tillbaka till sin nya vardag. I dag är Christoffer Rosendahl i farten igen, men har fortfarande sviter efter operationen. Bland annat saknar han ett stämband, känsel i högra delen av ansiktet och har svårt att fokusera höger öga.

Svårt att få hjälp
Både familjen Rosendahl och Gävle-Dalaföreningens Bengt Bastemark vittnar om att det kan vara svårt att få den hjälp man behöver och har rätt till av kommun och försäkringskassa.
Träffen i Furuvik är en del av Barncancerfondens tjugoårsjubileum.
Fonden har bildats av de sju barncancerföreningarna och finansierar forskningstjänster, rekreation och stöd för sjuka barn och deras familjer.
- Vi försöker göra vardagen lite roligare, säger Solveig Bastemark som håller i familjeaktiviteterna i Gävle.
Eva Gillström, styrelseordförande i Barncancerfonden, säger att de ska satsa mer på att minska de biverkningar, till exempel koncentrationssvårigheter och fysiska handikapp, som barn kan få efter cancerbehandling samt på stöd till syskon.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se


Varje år drabbas runt 300 barn av cancer.
Mer än tre av fyra barn överlever i dag.
Leukemi och hjärntumör är de två vanligaste cancersjukdomarna hos barn.
Källa: Barncancerfonden