Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkus – inte roligt för djuren!

Nu är det flera cirkusföreställningar på gång både i Gävle och i Sandviken, då Cirkus Brazil Jack och Cirkus Maximum är på turné. Bägge cirkusar använder sig av djur för att underhålla människor, men hur roligt är det för djuren?

För deras del innebär cirkuslivet långa och täta transporter, begränsad rörelsefrihet och ibland även ensamhet. Cirkus Maximum har som enda cirkus i år elefanter med i sina föreställningar. Elefanter är fantastiska djur som är anpassade till att leva i flock och gå långa sträckor varje dag, något som på långa vägar inte kan tillgodoses av en turnerande cirkus.

Elefanter tvingas dessutom ofta att stå på bakbenen i föreställningen vilket kan ge dem allvarliga ledproblem. Utvecklingen går trots allt framåt.

Antalet djurcirkusar som turnerar i Sverige i år har halverats till fem stycken sedan år 2007, men att vi som påstått föregångsland när det gäller djurskydd inte kommit längre än så är ändå beklagligt.

Politiker, ta ert ansvar och förbjud djurcirkusar nu!

Allmänheten, ta ert ansvar och bojkotta ovan nämnda cirkusar. Uppmuntra i stället djurfria cirkusar som till exempel Cirque de Soleil och Cirkus Cirkör genom att besöka dem. Och förklara för era barn varför det inte är bra att gå på cirkus där djur gör konster för oss.

Märi Malmborg,

Djurens Rätt Gävle-Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare