Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkus på flotte och 2 500 lågor

GÄVLE
Lyskväll med 2 500 marschaller, fisketävling och cirkusföreställning på en flotte är några av händelserna under Å-draget som inleds på lördag. Den vecka med aktiviteter kring Gavleån som kultur- och fritidschefen Mats Öström är fast besluten att göra till tradition.

Annons
Tanken med Å-draget är att få gävleborna att vistas kring Gavleån, att det så kallade årummet ska bli ett naturligt stråk.
- Det handlar om Gävles kulturhistoria längs ån, säger Mats Öström.

Fel tid i fjol
Å-draget arrangeras i år för andra gången. Förra året blev ingen publiksuccé, något Mats Öström förklarar med att årstiden - slutet av oktober - inte var den bästa.
I år har man lagt arrangemanget betydligt tidigare, mellan den 13 och 21 september. 20 intressenter är med, förutom Gävle kommun bland andra länsmuseet, konserthuset, Briggen Gerda och fiskestugan.
Några stora kommunala pengar satsas inte, enligt Mats Öström. I stället bidrar alla intressenter med sin del. Länsmuseet har till exempel öppet hus och stadsarkivet ordnar utställning om gamla Gävleföretag som fanns kring ån.

Nytt för i år är att veckan inleds med en lyskväll. Från Gustavsbron till Briggen Gerda ska höstkvällen lysas upp av minst 2 500 marschaller.
Fisket i Gavleån ska få mycket uppmärksamhet och på lördag blir fiskets dag vid Gavleån. Förutom fisketips och information om de 26 fiskarter som finns där ska också "Stans bästa fiskare 2003" utses. Den som fångar flest sorters fisk under två timmar vinner.
- Vi ska visa upp fisket som en hobby och slå ett slag för fiskevården, säger Johan Öholm, fiskeansvarig i Gävle kommun.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63