Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusstjärna hemma igen

I onsdags kväll kom Gävles trapetsstjärna David Hammarberg hem från Kina, cirkuskonstens högborg.

Annons

 Där har han som ensam skandinav deltagit i festivalen Wuqiao International Circus Festival och tävlat med sitt solonummer mot hundratals andra artister från hela världen. Alla fyra framträdanden var slutsålda och sågs av 2 800 personer varje gång. Flera av motståndarna bestod av drillade stortrupper från länder med en annorlunda syn på disciplin. David berättar om truppen från Nordkorea som tog medalj.

– De svingade i trapets, som jag fast mer avancerat. Det var fyra saltomortaler i luften och skruvar och fånga varandra med händerna. De fick inte prata med någon utanför sin trupp och alla hade flaggor med Kim Jong-Il som skulle sitta närmast hjärtat. Man var nästan rädd för dem.

David tilldelades en stor pokal med ett lejon på av Kinas kulturministerium. Detta specialpris var det bara tre andra akter som fick. Framförallt föll Davids utstrålning juryn i smaken. Hans show kontrasterar mot den kinesiska medaljörsgruppen.

– De stod på händer och såg ut som träd, väldigt dramatiskt och poetiskt. Den ryska gruppen gjorde kosackdans till "Kalinka". De visade ingen glädje som jag gör i mitt nummer. I Sverige blir man inte tvingad att hålla på med cirkus från en tidig ålder. Jag gör det jag älskar och det syns.

Han fick besöka en skola i staden Shijiazhuang i närheten av tävlingarna. Där är det tio timmars hårdträning om dagen som gäller och talförbud under träningarna. Stort medieuppbåd var det också i landet där en TV-kanal sänder cirkus dygnet runt.

– Jag fick mycket publicitet, betydligt mer än kineserna, skrattar David.

David fick även möjlighet att knyta viktiga kontakter med branschfolk som kan hjälpa till att marknadsföra honom. Med sina två kinesiska tolkguider kunde han utnyttja sin soloställning gentemot andra trupper med uppemot tjugo personer. Det är uppenbart att David trivs i sin roll som soloartist.

– Jag vill bara bli bättre och bättre och aldrig bli arbetslös.

Annons