Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cityfesten - ett kontrollerat kaos

Cityfesten är ett organiserat kaos. Det ser räddningstjänst, polis och livsmedelsinspektörer till. – Hittills har allt sett bra ut, säger Glenn Hillman, närpolischef.

Annons

Att ha Cityfest är ett stort arrangemang och reglerna för hur det får gå till är många. Karuseller ska uppfylla säkerhetskrav och vara besiktigade. Ytor ska finnas för utryckningar med ambulans och brandbil. Sist men inte minst ska maten vi stoppar i oss vara bra.
För att festen ska bli trevlig och problemfri för besökarna finns kontrollanter hela tiden ute och ser till att reglerna följs. Glenn Hillman är närpolischef och tillsammans med ett antal konstaplar är han ute och tittar till karuseller.
– Vi har väldigt stränga kollar av karusellerna. Vi tittar på varje enskild attraktion och ser till att de har papper på att de blivit besiktigade. Men det brukar se bra ut då arrangörerna varit med så många gånger tidigare.
Lite senare låter polisen meddela att alla attraktioner klarade sig och att gävleborna lugnt kan låta sig roas.
De patrullerande från räddningstjänsten har haft lite mer att göra. Det har varit lite si och så med hur stånden ställts upp. Men enligt brandinspektör Jan-Olov Nyman så ska alla problem vara lösta till festen drar igång.
– Det brukar alltid vara lite problem i början, men det rättar vi snabbt till. De som jobbar med det här är professionella och anpassar sig, säger han.
Några som kommer att få det hett om öronen är kommunens livsmedelsinspektörer. Som tur är det har det fått förstärkning i år och är hela fem stycken. Carin Gustavsson och Åsa Sundström leder patrullen. De följer en strikt checklista där de två viktigaste delarna är att se till att restaurangerna håller rätt värme vid värmehållning och att handhygienen är bra.
– Att var orsak till en stor matförgiftning vore så illa för restaurangägarna själva, så de försätter sig inte i en sådan situation. De flesta har varit med länge och vet precis vad som gäller, säger Carin Gustavsson.
Nu hoppas de på bra väder så att besökarna blir riktigt många på festområdet.
– Är det bra omsättning på mat är det mycket lättare att hålla den bra. Så mycket folk betyder fräsch och bra mat, säger Åsa Sundström.
I ett enormt tält vid rådhuset huserar Putte Anderstedt och Food Event. Han åker runt på ett antal festivaler varje sommar och tycker inte kontrollerna är något större problem.
– Det är hårda koller och det behövs. Vi är väldigt noga att följa rutiner, men i bland kan det bli svårt för lite äldre kockar som inte riktigt hängt med alla nya EU-regler. De går lite på känn och det fungerar inte längre, säger han.